Kako se je bilo zbuditi zjutraj s prestižnim naslovom najboljšega športnika Slovenije leta 2013?

Nič drugače kot vsako jutro doslej. Priznanje je še vedno v mojem avtu, saj ni bilo časa, da bi ga postavil v omaro.

Ste prejeli kakšno posebno voščilo?

Nič posebnega. Vem pa, kdaj so razglasili najboljšega športnika, ker sem točno takrat prejel dve sporočili SMS.

Kaj vam pomeni nagrada?

Ponosen sem, da sem najboljši ob tako velikem številu odličnih športnikov v Sloveniji. Če povem po pravici, mi ne pomeni posebno veliko. Veliko več mi pomenijo nagrade, ki jih osvojim na skakalnici.

Lani ste bili na prireditvi Športnik leta gledalec, letos se je zaradi tekme v Engelbergu niste mogli udeležiti.

Letos sem jo želel gledati po televiziji, a so mi v hotelu v Engelbergu ukinili televizijski signal. Ne obžalujem, da nisem bil v Cankarjevem domu. Raje sem na tekmah kot na prireditvah. Bilo je nekaj možnosti, da bi šel na prireditev in naslednji dan v Švico dopotoval z letalom, a imam trenutno preveč dela sam s seboj, da bi se obnašal kot zvezdnik in z letalom letal z dogodka na dogodek.

Kako ste zadovoljni s prvim dnem tekmovalnega vikenda v Engelbergu?

Naredil sem domačo nalogo. Imam še veliko rezerv. Kvalifikacij se je treba vedno lotiti skrajno resno. Ob tako zgoščeni konkurenci si ob kakšni neumni napako hitro predčasno prizemljen in imaš prost dan pod prisilo.

Skakalnica ima zastarel profil, posebna je tudi po tem, da veter vseskozi piha v hrbet. To so razmere, v katerih običajno dobro tekmujete.

Priložnost lahko najdeš povsod in v vseh možnih razmerah, če jo le iščeš. S profilom in razmerami se nima smisla obremenjevati, ker to pomeni le dodaten napor za možgane, kar je nepotrebno razmetavanje energije.

Kdaj vas lahko pričakujemo v takšni formi, kot ste bili lani ob največjih uspehih?

Stik z najboljšo deseterico še vedno iščem. Ne vem, kdaj bo boljše. Tisto, za kar menim, da sem dobro naredil na skakalnici, se ne ujema s tistim, kar pokažejo posnetki mojih skokov. Očitno moram spremeniti miselnost.

Kako se to spremeni?

Najhitreje z udarcem v glavo. Morda bo treba enkrat pasti.

Selektor Janus pravi, da ste kot dizelski motor. Potrebujete nekaj več časa, da ujamete vrhunsko formo.

Če tako pravi šef, to drži kot pribito.

Letos so v ospredju stari tekmovalci: Kasai, Ahonen, Ammann...

Včasih si bil pri 30 letih zrel za skakalni pokoj. Starostna meja se je začela dvigovati takrat, ko sem prišel v svetovni pokal, saj sem bil skoraj tri leta najmlajši v karavani. Dvigovanje starostne meje je le dobrodošlo, ker bom lahko tudi sam skakal še dlje kot Kasai, torej do 50. leta.