Kot na začetku vsake sezone je bilo tudi na letošnjih uvodnih preizkušnjah veliko nihanj. Večina skakalcev je v sezono startala brez treninga na snegu in se je z njim srečala šele na otvoritveni tekmi v vetrovnem Klingenthalu. Zaradi še bolj zgoščene konkurence, kot je bila v preteklosti, celo največji asi niso imuni za spodrsljaje. Kakovost skokov se dviguje iz tedna v teden, saj reprezentance vsak prosti dan izkoristijo za trening na skakalnicah. Z večjo količino skokov popuščata tudi nervoza in negotovost, kot sta trenutna forma in položaj reprezentanc ter posameznikov v mednarodni konkurenci.

V Engelbergu se bodo znova premešale karte. Vseh odgovorov, kdo bodo favoriti za novoletno turnejo, ki se bo začela prihodnjo soboto v Oberstdorfu, ne bomo dobili. V Švici manjkajo Japonci, ki so trenutno po moči druga reprezentanca za Nemčijo in celo pred Avstrijo, ki je oslabljena zaradi poškodovanega Morgensterna. Slovenija je po izkupičku točk tam, kjer je bila tudi v minulih dveh sezonah, odkar je na položaju selektorja Goran Janus. Navijači so glede na lanske dosežke že na tekmah decembra pričakovali več. Še posebno, ker je bilo po blestečem uvodu v Klingenthalu z zmago na moštveni tekmi in tretjim mestom Jurija Tepeša med posamezniki na preizkušnjah z eno serijo kar nekaj zamujenih priložnosti za stopničke.

Tolažijo se lahko s tem, da pod Janusom slovenska zračna eskadrilja potrebuje nekaj več časa, da spravi motorje v polni tek, in običajno dobi krila na prelomu leta. Če bi bili že zdaj v vrhunski formi, bi jo bilo nemogoče zadržati naslednje tri mesece. Največja odlika Janusa je, da je izjemno potrpežljiv in miren. Tudi ob spodrsljaju ga ne grabi panika, da bi čez noč vse skušal postaviti na glavo s spremembami v načinu treninga ali zamenjavo materiala: smuči, dresi, čevlji... Trdno verjame v svoje metode dela, ki jih ne menjuje vse od takrat, ko je bil trener reprezentance B. Doslej je vsako leto postavil nov mejnik.