Detonacija je bila silovita. Zagotovo so vsaj bližnji Kamničani včeraj dopoldne znova zavzdihnili: »Niso še končali, v smodnišnici spet razstreljujejo.« Meni pa se je zatresla tudi roka in od slike eksplozije, ki sem jo nameravala narediti, seveda ni bilo nič. Enako se je zgodilo tudi večini drugih, ki so jim pripadniki Slovenske vojske včeraj v KIK (Kemijski industriji Kamnik) demonstrirali uničevanje in predstavili rezultate prve etape sanacije škodljivih snovi v kamniškem kemijskem podjetju v stečaju.

»Bolje, da si zatisnete ušesa,« nas je tik pred eksplozijo posvaril nadporočnik Peter Kogovšek in dodal, da bo močno počilo že čez deset sekund. Seveda si jih nismo zatisnili, le odštevati smo začeli, tako kot bomo znova odštevali sekunde do polnoči tudi čez nekaj dni... A je pričakovanje ognjemeta zagotovo lepše, predvsem pa užitki slajši in daljši. Včerajšnja eksplozija ob najnevarnejšem objektu 92 v KIK Kamnik je namreč trajala le delček sekunde. Usekalo je sicer močneje kot grom, a že naslednji hip soda, v katerem je bilo nekaj, kar so pred dobrim desetletjem izdelali za hrvaško vojsko, ni bilo nikjer več. Še dim se je takoj razkadil. Gledalci pa smo se srečni, da ni šlo nič narobe, iz varnega zavetja znova spustili po strmem hribu nazaj k objektu 92. Veliko smo imeli povedati, saj smo se počutili skoraj junaško, ko smo vendar videli, kako se je sod raztreščil na prafaktorje...

Vžigalniki so barve starega zlata

Počutili smo se junaško tudi zato, ker smo si upali stopati po lesenih tleh zapuščenega objekta smodnišnice, kjer so se v preteklosti ukvarjali s proizvodnjo, prodajo in skladiščenjem eksplozivnih in drugih nevarnih snovi. Počutili smo se junaško, ker smo si upali v živo ogledovati vsebino škatel, ki sta nam jo razkazovala pripadnika pirotehnične enote slovenske vojske, ki sta zaradi lahke zaščitne opreme spominjala na kozmonavta v skafandrih. Že zaradi njune opreme se je vohalo nevarnost, nosnice pa so vznemirjali tudi vonji neznanih kemičnih snovi. Še bolj nevarno se je zdelo, ko sta začela pirotehnika odpirati škatle in kazati zarjavele vžigalnike in detonatorje za hrvaške bombe, ki bi sicer morali biti barve starega zlata. Še bolj nas je zaskrbelo, ko so nam pokazali, kako so glodalci obgrizli embalažo vžigalnikov za hrvaške bombe, kot je pojasnil nadporočnik Kogovšek.

Nisem se mogla zadržati in vprašala sem, kaj bi bilo, če bi miši in podgane načele tudi detonatorje in vžigalnike? Odgovor, da se verjetno ne bi zgodilo nič hudega, ni povsem zadovoljil. Enako kot ne odgovor na vprašanje, ali zdaj, ko so končali prvo etapo sanacije, točno vedo, kako veliki nevarnosti so bili doslej izpostavljeni občani Kamnika? Odgovor državnega sekretarja ministrstva za obrambo Zorana Klemenčiča se je namreč glasil, da so bili ogroženi, obstajala naj bi zlasti velika nevarnost požara. »Že zaradi naravnih pojavov so bili ogroženi, do posledic bi lahko prišlo ob udaru strele...« je dejal in dodal, da so v medresorski skupini na državni ravni prav zato tako hitro reagirali. Takoj, ko jim je stečajni upravitelj potožil, da ne more več zagotavljati primernega varovanja. Nadporočnik Kogovšek pa je nadaljeval, da te nevarnosti zdaj ni več. Iz objekta so namreč že odpeljali 50 kubičnih metrov ali 34 palet različnih snovi in materialov, ki bi lahko povzročili požar. Škatle, ki so v objektu ostale, pa so zvečine v originalni embalaži in niso tako blizu skupaj, da bi lahko prišlo do medsebojne detonacije.

V smodnišnici ni več nevarnosti požara

Ko so prvič vstopili v te prostore, so prišli kar v delovnih kombinezonih, je še povedal Kogovšek in dodal, da se takrat niso ničesar dotikali, le opazovali. Potem so se prilagajali sprotni situaciji in nekaj stvari uničili na licu mesta, nekaj pa odpeljali na skladiščenje in uničenje bodisi v Podstrmec bodisi Poček. V KIK so uničili zlasti tisto, kar bi bilo prenevarno prevažati. So pa za delo izbrali najboljše, saj so izmed 99 pirotehnikov izbrali 26 pripadnikov vojske z dodatnim usposabljanjem in strogimi zdravniškimi pregledi. Zoran Klemenčič je še enkrat izpostavil, da so v prvi fazi odpravili najbolj kritična tveganja, ki so ogrožala Kamničane, in jim s tem zagotovili varnost. V naslednji fazi se bodo lotili tudi kemikalij, ki so jih 90-odstotno že identificirali, in za zdaj tudi skladiščene v KIK ne pomenijo nevarnosti za občane. Dokončna okoljska sanacija pa bo počakala na nove lastnike, je še dejal.