Tako kot naj bi bilo v našem interesu, da se v Tarči pojavijo predsedniki parlamentarnih strank in kot šolarčki odgovarjajo Slavku Bobovniku, da niso nič krivi za bančne luknje. Lahko da se je Slavko zabaval, ko jih je vse postrojil v vrsto in malo cinično zaključeval, da ni nihče kriv in bomo v luknjo padli vsi po vrsti.

Pa saj se mora vsak uščipniti v obraz, da vse skupaj ni samo privid, ko je glavna politična zvezda Karl Erjavec. V normalni državi bi politiki njegovega kova prišli do kakšne tretje lokalne lige sekretarjev četrtnih skupnosti, pri nas pa Karl diktira televizijski politični diskurz. Stresa domislice, se predstavlja kot junak, ki zaradi objektivne odgovornosti ne spusti starega novega šefa UKC na izbrano mesto, izsiljuje že nekaj vlad z mantro o upokojencih, ki nič krivi in dolžni kasirajo vse, verjame, da je multipraktik, ki lahko meša okusne jedi na vseh ministrstvih, in kot bivši obrambni minister še vedno trdi, da je bil nakup patrij najbolj transparenten posel v zgodovini samostojne države. In jasno verjame, da je ljudstvo pač pozabljivo.

Drugačno mnenje o ljudstvu pa ima poslanec Andrej Vizjak. V četrtek je na enem bolj komičnih zasedanj državnega zbora, ko je Franc Pukšič dobil histeričen napad, poslanci pa so tekmovali, kdo bo bolj diskreditiral vodje zbora z nepoznavanjem procedur, navrgel izjavo leta »ljudje so bolj pametni kot vi«. Skratka, nasprotnikom in vladi je dal vedeti, da so neumni, da sprejemajo bedaste zakone oziroma da sploh niso del človeške vrste. Torej, da niso ljudje, ampak recimo zombiji, kentavri, alieni ali zajedalci.

Očitno pa so na nacionalki prepričani, da se lahko ob ekranih vsi navadimo na neumnosti najvišjega ranga, če bodo vztrajno ponavljali iste vzorce. Tako z decembrom vsako leto fašemo strokovno komentatorko Ano Kobal. Njen nabor iskrivih opažanj je neizčrpen. V eni sami vožnji navrže toliko cvetk, da so bančne luknje hitro pozabljene. Tukaj je venček z zadnjega ženskega slaloma, iz katerega izpuščam vse tisto o spodnji smučki in teži na spodnji nogi, boljšem lotevanju druge proge in vidni večji dinamiki: boki, kolki in kolena so povezani; ko ti smuči pobegnejo, ne moreš priti v pravi ritem; takoj ko se zniža tempo, morajo dekleta postati bolj dinamična; s telesom ni sledila smučem; vsaka desetinka, izgubljena v zavoju, na koncu pomeni nenormalni zaostanek; dobila je krila in ni upoštevala nasvetov trenerjev; Tina Maze potrebuje svoj čas, da se sestavi; mislim, da je dovolj mlada, da bi se lahko pobrala; lepo se spusti v smučino, čeprav je ne vidi…

Ana je drugače simpatična komentatorka, ki pa mora nujno zamenjati tako področje kot televizijo. Idealna bi bila za komentatorko šova Gostilna išče šefa. Da tudi tam uravnotežijo moški in ženski spol. In da se polucija brezsmislov ne ustavi. Kam pa bi prišli, če bi ob splošnem onesnaženju z neumnostmi in norostmi resničnostni šov ostajal edini intelektualni TV-otok…