Po turbulentnem uvodu z vetrom v Klingenthalu in Kuusamu je karavana smučarjev skakalcev v Lillehammerju in Neustadtu ujela normalen ritem z dokaj enakovrednimi razmerami. Tako kot v vseh uvodih v sezono tudi letos prihaja do nihanj v kakovosti skokov. Očitno se je konkurenca v olimpijski sezoni še bolj zgostila, zato uspeh od neuspeha ločijo že malenkosti v napakah v tehnični izvedbi. Tega se dobro zaveda tudi slovenska reprezentanca, ki bo v Švici nastopila v nespremenjeni zasedbi: Kranjec, Prevc, Tepeš, Hvala, Pungertar, Justin in Naglič. Omenjena sedmerica je skupaj reprezentanti, ki bodo danes in jutri tekmovali na celinskem pokalu v Lahtiju na Finskem, dva dni trenirala v Planici.

»Imeli smo dva zelo kakovostna treninga na odlično pripravljeni prenovljeni Bloudkovi velikanki. Vreme je bilo zaradi sonca že kar kičasto in temu primero tudi dobro počutje ter vzdušje. Nekateri so se šalili, da pogrešajo le še čajček pod skakalnico. 16 skokov v miru brez tekmovalnega stresa je bilo zelo dobrodošlih za pridobivanje občutkov in dvigovanje forme tako, da so lahko fantje brez velikih nihanj v seriji naredili več dobrih skokov,« je premor med dvema tekmama ocenil selektor slovenske vrste Goran Janus.

Čeprav je Jernej Damjan minuli konec tedna na tekmah celinskega pokala v Reni na Norveškem zmagal in zasedel drugo mesto na srednji skakalnici, se še ne bo vrnil v prvo ligo. Razlog tiči v tem, da bo z uspešnima nastopoma v Lahtiju skušal zagotoviti slovenski reprezentanci sedmo, prenosljivo vstopnico za drugo periodo svetovnega pokala, ki se začenja z novoletno turnejo. Tekmi v Engelbergu in Lahtiju bosta razkrili, kateri slovenski skakalci bodo nastopili na prvem vrhuncu sezone, 62. novoletni turneji, ki se bo začela 28. decembra v Oberstdorfu. Glede na interna pravila ima nastop na prvem vrhuncu sezone že zagotovljena četverica, ki je letos osvojila točke: Kranjec, Tepeš, Prevc in Hvala.

Janus ostaja optimist

»Za tekmi v Engelbergu sem optimist. Na zadnji tekmi v Neustadtu je največji napredek naredil Prevc in zdaj je v položaju, na katerem lahko gradi naprej kakovost skokov. Pričakujem, da se bo vrstni red v primerjavi z Neustadtom malo premešal. Zaradi zgoščene konkurence je 20 do 30 kandidatov, ki lahko skočijo povsem v vrh, zato bo prihajalo do sprememb iz tekme v tekmo. Posebno poglavje so z dosežki izkušeni tekmovalci Ammann, Ahonen, Kasai... Mi smo konkurenčni, fantje imajo še kar nekaj rezerv, predvsem pa moramo biti potrpežljivi. Če bomo neučakani, bo prišlo le do napak,« je dodal Janus.

Ob treningu kondicije in skokov je imel skupaj s tekmovalci še veliko obveznosti do sponzorjev, zato ni bilo časa za počitek. V Švico so dopotovali neposredno z več ur dolgega snemanja reklamnega spota v Velenju. Kako neizprosen je tekmovalni ritem, da ni časa niti za prejemanje najbolj prestižne nagrade za dosežke, je najbolj občutil junak minule zime Prevc. Včeraj se je namesto v Cankarjev dom po nagrado za najboljšega športnika Slovenije v letu 2013 usedel v kombi, ki ga je odpeljal v skoraj 800 kilometrov oddaljeni Engelberg. Pod mogočno goro Titlis ga že danes opoldne čakata dva skoka za trening, nato pa ob 14. uri, tako kot preostalih šest Slovencev, kvalifikacije za tekmo v soboto.

Morgenstern: Moj angel varuh je opravil veliko delo

Konkurenca v Engelbergu bo nekoliko okrnjena. Japonska reprezentanca je zaradi božičnih praznikov po tekmi v Neustadtu odpotovala domov in se bo vrnila na začetek novoletne turneje. »To je del nove strategije. V minulih letih se nismo domov. Letošnji tekmovalni premor je bil v našem načrtu dela, saj smo na osnovi izkušenj ocenili, da ga nujno potrebujemo,« je povedal glavni trener japonske reprezentance Tomoharu Jokohava. Japonska blesti v letošnji sezoni, saj je v pokalu narodov druga reprezentanca za Nemčijo, prvi zvezdniki Takeuči, Ito in 41-letni Kasai pa so bili že trikrat na stopničkah.

Po hudem padcu v nedeljo v Neustadtu bo manjkal tudi Avstrijec Thomas Morgenstern. Še vedno čuti bolečine zaradi ureznin in podplutb po celem telesu, zlomljeni mezinec na levi roki pa so mu operirali. »Moj angel varuh je opravil veliko delo. Zame so dobre novice glede poškodbe kot druga zmaga. To, da se mi ob takšnem padcu ni pripetilo nič hujšega, je zame pravi čudež. Zelo sem hvaležen, da je tako. Začel sem s terapijo po operaciji mezinca. Na skakalnico se bom vrnil takoj, ko bo mogoče. Bomo videli, če bom sposoben za nastop na turneji,« je pojasnil 27-letni Thomas Morgenstern, ki meni, da so možnosti za nastop na turneji 70-odstotne.