Kateri dosežki imajo v svetu športa dejansko večjo vrednost, je zelo nehvaležno vprašanje, na katero ne boste dobili enoznačnega odgovora. V naslednjih dneh se bo zagotovo še vnela debata, ali so hokejisti z uvrstitvijo na svoje premierne olimpijske igre v Soči naredili več kot njihovi rokometni kolegi, ki so bili na svetovnem prvenstvu v Španiji četrti. Izid glasovanja za najboljšo ekipo v letu 2013 kaže, da je bila novinarska srenja najbolj razdeljena ravno v tej kategoriji, saj je odločil le en glas, kar se doslej še ni zgodilo. Ni dvoma, da je tako hokejistom kot rokometašem uspel velik podvig, zato bi si nemara kar oboji zaslužili stati na najvišji stopnički. Če ne bi bilo glasovanje končano 1. decembra, bi se v igro za zmago bržčas vključili še nogometaši Maribora, ki so se prejšnji teden uvrstili v izločilne boje evropske lige.

Če boste vprašali nekoga, ki meni, da je hokejski uspeh večji od rokometnega, vam bo naštel vrsto argumentov. Nekako takole bi šlo: hokejisti so se prvič uvrstili na olimpijske igre, zato je to zgodovinski dosežek in mora biti nagrajen. Rokomet globalno nima tolikšne konkurence kot hokej, zato je na velikem rokometnem tekmovanju lažje držati stik z vodilnimi, kot se v hokeju sploh kvalificirati na olimpijske igre. Rokometaši so se na svetovnem prvenstvu sprehodili do polfinala, ker so imeli ugodne tekmece, na najpomembnejših obračunih za kolajne pa so izgubili tako s Španijo kot s Hrvaško. Uvrstitev hokejske reprezentance v Soči je senzacija, ker imamo toliko pokritih drsališč kot kakšna vas v Kanadi in toliko profesionalnih igralcev kot malce večji kraj na Finskem... Podobno, a le z drugimi stališči, bi se postavil tisti, ki meni, da je rokometni uspeh večji od hokejskega. Takole bi začel: hokejisti so se šele uvrstili na olimpijske igre, medtem ko so rokometaši že postali četrta reprezentanca sveta. Hokejisti so se kvalificirali v Soči na podlagi dveh tekem v zgolj 24 urah, rokometaši so bili na mundialu v igri do zadnjega tekmovalnega dne. Rokometaši so dosegli svetovni vrh, hokejisti tako visoko ne bodo nikoli...

Ob tako vročih debatah je vsakršna pretirana polemika pravzaprav odveč, saj odločitve nihče ne more spremeniti. To je tako kot na političnem parketu, ko je ena stran zadovoljna z izidi volitev, druga pa govori o krivici in teorijah zarote. Iz spoštovanja do žlahtnih športnih dosežkov bi bilo vsekakor primernejše, da bi vsi spoštovali končne odločitve tovrstnih glasovanj, čestitali zmagovalcem in se vzdržali neprimernih komentarjev, ki gredo čez rob. Treba je vedeti, da so nagrade na včerajšnji podelitvi zagotovo romale v prave roke, saj je bila takšna volja tistih, ki so imeli pravico glasovanja. Ravno zato je prav, da so kipce za najboljše v letu 2013 prejeli Peter Prevc, Tina Maze in hokejisti.