Stanovnik je svoje želje in pričakovanja pred odhodom na zanj že 17. preizkušnjo Dakar (prejšnjih 16 je končal z razmerjem deset uvrstitev in šest odstopov) predstavil danes na novinarski konferenci v Ljubljani. Lani je Puščavskega lisjaka ustavila okvara motorja, leto pred tem je moral odstopiti zaradi poškodbe. Zdaj upa, da je s tema odstopoma njegova mera smole izpolnjena ter da bo 18. januarja prišel na cilj v Valparaisu.

Ko uživa, je hiter

"Moja največja želja je uživati v dirki. To pomeni biti sproščen in hiter. Ko na etapi res uživam, mi ni treba nestrpno čakati na razglasitev rezultatov na oglasni deski, ampak že sam dobro vem, da sem visoko uvrščen. Poleg tega si želim težkih in dolgih etap. V Boliviji bomo dirkali in spali na več kot 4000 metrih nad morjem in to brez mehanične asistence. Tam se bo pokazalo, iz kakšnega testa smo," pred novim izzivom razmišlja Stanovnik.

V letu 2014, start relija bo 5. januarja v argentinskem Rosariu, bo na dirki precej novosti. Predvsem za motocikliste, saj bo trasa zanje še zahtevnejša kot v prejšnjih izvedbah v Južni Ameriki. Predvsem zato, ker bodo imeli kar 40 odstotkov trase ločene od avtomobilistov, tako da ob morebitnih težavah ne bodo mogli računati na pomoč karavane. Tudi lanski odstop zaradi okvare motorja je Stanovnika doletel na delu dirke, kjer so bili motociklisti sami.

"Najbolj zahteven del bo v Argentini, ki se ga tudi najmanj veselim. Predvsem zaradi drobnega prahu, feša, kajti ko zapelješ v takšen oblak, ne vidiš ničesar. Takrat je zelo velika možnost padca, tako da je treba voziti po pameti, najbolje pa se bo takim delom kar izogniti," pravi Stanovnik.

Stanovnikov KTM zelo podoben tistim od najboljših tovarniških dirkačev

Na dirki bo nastopil s poltovarniškim dirkalnikom KTM 450 Rally, ki pa bo imel sprednje vilice povsem enake, kot bodo na dirkalnikih najboljših tovarniških voznikov. Stanovnik je pojasnil, da je na testiranjih zase našel prave nastavitve, povsem podobne tistim, ki jih uporablja prvi zvezdnik ekipe Marc Coma. V šali je nato dodal, da upa, da Špancu ne bodo odpovedale vilice na njegovem motorju prav v etapi, ko v bližini ne bo mehanikov, bo pa Stanovnik z enakim materialom ... "A tudi če bo prišlo do tega, v tem ne vidim težave. Sva dobra prijatelja in če bo treba pomagati na takšen način, bom pomagal," je dejal Stanovnik.

Na startu tokrat kar štirje Slovenci

V letu 2014 pa ne bo edini Slovenec na startu. Že v svoji kategoriji je našel morebitnega naslednika, Simona Marčiča, ki bo tudi del njegove ekipe in Stanovnik je prepričan, da bo tudi Mariborčan dosegel lep rezultat. Med avtomobilisti pa se bo preizkusil Darij Novak s sovoznikom Boštjanom Leskovcem (VW Amarok).

Stanovnik želi končati med 20 najboljšimi

Stanovnik je bil o pričakovanjih nekoliko zadržan, želja je, kot pred vsakim nastopom, preboj med deseterico, glede na slabe izkušnje zadnjih let pa zdaj pravi, da bo vesel, če bo v cilju in med 20 najboljšimi. V vrhu pa pričakuje zanimiv obračun, saj so se karte pri dirkačih z možnostmi za skupno zmago premešale: Cyril Despres je zapustil KTM in bo skušal pri Yamahi dokazati, da ni zmagoval le zaradi dobrega motorja, a bo imel močno konkurenco že v svoji ekipi z mladim rojakom Olivierjem Painom; KTM ima po Stanovnikovem mnenju najštevilčnejšo "vojsko" in zato največ možnosti za zmago, ker bodo najlažje nadomestili kakšen odstop (Marc Coma, Jordi Viladoms, Francisco Contardo Lopez, Ruben Faria), pri Hondi pa bodo stavili na Joana Borta Barredo.