Na že 23. tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je Mazejeva nagrado po letih 2005, 2010 in 2011 letos osvojila že četrtič, hokejisti so najboljše moštvo v državi postali tretjič, prvič pa se je naziva najuspešnejšega moškega posameznika veselil Prevc.

Mazejeva postavljala in prestavljala mejnike

V ženski konkurenci je bila Mazejeva brez prave konkurence. 132 članov DŠNS ji je namenilo kar 390 točk, za Črnjanko pa sta se zvrstili še gorska kolesarka Tanja Žakelj (195), ki je bila evropska prvakinja, peta na SP, zmagala pa je tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala v olimpijskem krosu in judoistka Lucija Polavder (93). Slednja je med drugim prav tako osvojila naslov evropske prvakinje.

Mazejeva je v sezoni 2012/13 postavljala in prestavljala mejnike, zbirala medalje s svetovnega prvenstva, zmage v svetovnem pokalu in na vsaki tekmi letvico sebi in tekmicam, ki bodo skušale izboljšati njeno bero v svetovnem pokalu, postavljala vse višje. Na koncu se je ustavila pri 2414 točkah, v svoji rekordni zimi pa je pobrala veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu ter male za prva mesta v veleslalomu, superveleslalomu in superkombinaciji, druga pa je bila v seštevkih slaloma in smuka.

Bila je 24-krat na stopničkah za zmagovalke, posamičnih zmag je bilo v zimi 2012/13 enajst, vsestranska Črnjanka pa se ni zadovoljila le z zmagami v pokalu. Tudi svetovno prvenstvo v Schladmingu je bilo njeno, saj je pobrala še nekaj kolajn (zlato v superkombinaciji, srebrni pa v veleslalomu in superveleslalomu). Mimogrede je premagala še slavnega Hermanna Maierja po številu točk v svetovnem pokalu, s krepko več kot 2000 točkami postavila težko ponovljiv mejnik v alpskem smučanju in za 1313 točk premagala najbližjo zasledovalko.

Bron in srebro Prevca v Predazzu, olimpijska pravljica hokejistov

Prevc je na SP v Predazzu dobil dve posamični medalji, srebrno in bronasto. S 199 točkami je bil pred košarkarjem Goranom Dragićem (155) in kolesarjem Matejem Mohoričem (98). Dragić je igral izvrstno v severnoameriški ligi NBA in bil motor slovenske reprezentance, ki je na prvenstvu v Sloveniji septembra osvojila peto mesto. Ekipa je tedaj državo in njene prebivalce povezala v pravi košarkarski praznik, Dragić pa je bil imenovan v prvo peterko prvenstva. Mohorič je osvojil zlato medaljo na SP do 23 let.

Lepo pravljico so spisali tudi slovenski hokejisti. Februarja so v danskem Vojensu pripravili manjšo senzacijo in se ob favoritih Dancih in Belorusih prebili na olimpijske igre prihodnje leto v Sočiju. Risi so dobili 36 glasov in le s točko razlike prehiteli rokometno reprezentanco Slovenije (35), ki je na SP v Španiji osvojila četrto mesto.