Različne motive so imeli odbojkarji Piacenze in ACH Volleyja. Prvi so prišli v Ljubljano z jasnim ciljem, da osvojijo vsaj eno točko za potrditev prvega mesta v skupini, medtem ko so bili drugi sproščeni, saj je bilo že en teden jasno, da slovenski predstavnik nima več nobenih možnostih za napredovanje. Tako so lahko Ljubljančani igrali za svojo dušo in lastno potrditev, pa tudi zato, da bi jih opazil kakšen italijanski oglednik.

V takšnih situacijah ni nemogoče, da boljše igra tisti, ki nima rezultatskega pritiska. ACH je bil namreč na uvodu povsem enakovreden italijanskim zvezdnikom, ki se lahko en teden pogovarjajo samo o tem, katere kolajne so v preteklosti že osvojili. Italijani so sicer hitro povedli, a ko se je niz približeval koncu, so jih Slovenci ujeli, na koncu pa tudi prehiteli. Ko je ACH vodil s 24:22, je gostujoči trener vzel minuto odmora, toda svojim igralcem ni namenil niti besede. Vsem, ki so prišli s terena, je zgolj stisnil roko. Umirjen prijem se mu ni obrestoval, saj so odbojkarji ACH hitro zaključili prvi niz, za kar jim trener Luka Slabe med premorom dejal: »Vsa čast! Tako se igra!«

Morda so bili Ljubljančani še toliko bolj motivirani, ker so se po gladkem porazu pri Dupnici z 0:3 hitro razširile govorice, da so predstavniki slovenskega prvaka v Bolgariji izgubili namerno. Kajti z njihovim porazom je postalo jasno, da v evropskih pokalih letos ne bodo več igrali, s čimer se je vodstvo kluba v nadaljevanju sezone izognilo stroškom organizacije domačih evropskih tekem. »Kdor tako razmišlja, je zlonameren,« je odgovoril Slabe in dodal, da mu kaj takšnega še nikoli ni prišlo na pamet. Glede na Slabetovo dosedanjo kariero in njegovo osebnost mu ni težko verjeti.

Težje je bilo verjeti, da je bil ACH tudi v drugem nizu enakovreden Piacenzi. Scenarij je bil podoben kot v prvem delu, saj so večji del vodili Italijani, nato so jih domači ujeli, a drugačen je bil zaključek, ko je imel več zbranosti italijanski predstavnik. Med najbolj dejavnimi je bil gostujoči bloker Robertlandy Simon, ki je z 206 centimetri in širokimi rameni strah in trepet nasprotnikovih napadalcev. S svojo skočnostjo podeli veliko blokov, hkrati pa je uporaben tudi v napadalnih akcijah.

Pod malce večjim drobnogledom je bil tudi bloker ACH Volleyja Milan Rašić, ki je sinoči odigral svojo zadnjo tekmo v dresu ljubljanskega kluba. Njegov učinek ponovno ni bil pretiran, kar je v skladu z Rašićevimi igrami v preteklih treh letih, ki jih je preživel v Ljubljani. Ker je v Slovenijo prišel kot srbski reprezentant, kar je še vedno, in je vmes tudi osvojil dve reprezentančni kolajni na evropskih prvenstvih, so bila pričakovanja večja, toda svojega slovesa ni nikoli zares potrdil. Danes ima Rašić prost dan, enako jutri, ko bo morda prišel še na zadnji trening v Ljubljani, nato pa ga s slovenskim klubom ne veže nič več, zato bo srečo poiskal v Franciji pri Cannesu. »Ljubljana mi bo ostala v lepem spominu, saj sem tukaj spoznal svojo zaročenko Irmo. Tudi zato se bom še večkrat vrnil,« je ob slovesu povedal Milan Rašić.

Toda bolj ko se je obračun v Ljubljani bližal koncu, bolj so imeli igralci Piacenze vse pod nadzorom. ACH Volleyju je malce zagrozil le še v končnici četrtega niza, toda stvari je na njihovo mesto postavil Kubanec Simon, za kar mu je zaploskalo tudi devet navijačev Piacenze. »Dali smo vse od sebe. Slabo smo zaključevali visoke žoge in naredili preveč napak. Tudi zato smo dobili veliko blokov,« je povedal sprejemalec Jan Pokeršnik, oceno tekme pa je podal tudi trener Luka Slabe: »Težko boste novinarji napisali kaj lepega o zadnjih nizih. Nismo sledili našemu načrtu, a drugače ne more biti. Stvari so na koncu realne in takšne, kot morajo biti. Če nisi na vrhunski ravni, potem si obsojen na tretje mesto.«

Skupina A, druga tekma 6. kroga: Tours – Dupnica 3:0 (17, 15, 22), končni vrstni red: 1. Piacenza 16, 2. Tours 13, 3. ACH Volley 4, 4. Dupnica 3.