Po vrsti kozarcev šampanjca, vina, soka, industrijskih napitkov in podobnih alkoholnih in brezalkoholnih pijač z mehurčki, ki nas čakajo v prazničnih dneh, si privoščite kozarec mleka.

Priporočilo velja za otroke in odrasle. Čeprav mladina najraje posega po sladkih gaziranih pijačah, ji je priporočljivo vsaj doma ponuditi tri okusne, zdravju in denarnici prijazne naravne napitke: vodo, čaj (sadni, zeliščni) in mleko.

Zakaj je mleko koristno in priporočljivo? Predvsem zato, ker ne prihaja iz industrijskih mešalnic pijač in ker vsebuje vrsto pomembnih snovi, ki so nepogrešljive za organizem. Mednje sodijo: visokovredne živalske beljakovine (so vir energije, pospešujejo presnovo, vplivajo na tvorbo mišic…), kalcij (potreben za zdravje kosti in zob), kalij (uravnava krvni tlak, izločanje vode…), fosfor (vpliva na energetske procese, kosti, zobe…), vitamini D, A, B12, B2, niacin (vpliva na presnovo sladkorja in maščobnih kislin…).

Spodbudno pa je tudi dejstvo, da človeku, ki želi organizmu zagotoviti zadostno količino naštetih snovi, ni treba popiti ogromnih količin mleka, marveč zadostuje že 2,5 dl, torej kozarec ali skodelica te okusne bele pijače na dan. Za enako količino vitamina D, kot ga dobimo s skodelico mleka, je treba pojesti 100 gramov lososa ali 250 gramov brokolija; enako količino kalija kot 2,5 dl mleka vsebuje ena srednje velika banana, vitamina A dva korenčka in fosforja skodelica rdečega ali črnega fižola v zrnju.

Poleg vode in čaja sodi (posneto) mleko v trojico pijač, ki spodbuja topljenje odvečne telesne maščobe oziroma preprečuje njeno nalaganje na telesu. Kanadski znanstvenik dr. Brian Roy, profesor na Canada's Brock University, je nedavno objavil izsledke poglobljene raziskave o vplivu mleka na organizem po vadbi. Pri mlajših odraslih osebah, ki so po treningu z dvigovanjem uteži pile mleko, se je pospešil proces razgradnje maščobe na eni ter tvorbe mišične mase na drugi strani. Primerjalna analiza s kontrolno skupino, ki je po vadbi zaužila druge pijače z enako vsebnostjo energije in mikrohranil, je opisani učinek mleka še dodatno potrdila. Dr. Roy predstavnikom vseh generacij svetuje, naj v svoj jedilnik vnesejo mleko (in mlečne izdelke) in ga pijejo (jedo) večkrat na dan. Ker so polnomastno mleko in mlečni izdelki precej kalorični, je pomembno poudariti, da so posneto mleko in mlečni izdelki iz njega prav tako bogati s hranilnimi in varovalnimi snovmi, hkrati pa je tudi osvežilni in prijetnega okusa. man