Prepoved prodaje cigaret z okusi

Direktivo morata uradno sprejeti še Evropski parlament in Svet EU. Po tem bodo države članice imele dve leti časa za prenos direktive v nacionalno zakonodajo. Litovski minister za zdravje Vytenis Povilas Andriukaitis je danes sprejeti dogovor označil kot velik korak k bolj zdravi in uspešni družbi. Pomemben je tudi za vse deležnike na notranjem trgu EU, saj vzpostavlja jasnejša pravila za izdelovalce, trgovce in potrošnike, je dodal.

Direktiva prepoveduje prodajo cigaret in tobaka z okusi, kot so sadni, mentol in vanilja. S tem želijo zagotoviti, da bodo tobačni izdelki imeli okus in vonj tobačnih izdelkov. Za prepoved tobačnih izdelkov z mentolom velja sicer časovni zamik, saj jo morajo države članice uvesti štiri leta po začetku veljave direktive.

Na vsaki škatlici opozorilo

Države članice bodo tudi morale prepovedati prodajo tobačnih izdelkov, ki vsebujejo aditive v količinah, ki pomembno ali merljivo povečujejo toksičen učinek ali zasvojenost, ali pa karcinogene, mutagene ali reprotoksične lastnosti.

Slikovna in tekstovna zdravstvena opozorila bodo morala skupno zavzemati 65 odstotkov sprednje in hrbtne strani embalaže. Na vsakem zavojčku tobaka bo moralo biti splošno opozorilo, kot je na primer Kajenje ubija, in informativno sporočilo, da tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka.

Države članice bodo morale tudi prepovedati zavajajoče oznake na tobačnih izdelkih, kot so »naravno« in »organska pridelava«.

Možna prepoved čezmejne prodaje

Direktiva predvideva uvedbo sistema sledljivosti, vključno z varnostno zaščito, da bi okrepili boj proti nezakoniti trgovini in ponaredkom. Članice se same lahko odločijo za prepoved čezmejne prodaje tobačnih izdelkov na daljavo (npr. po pošti, spletni in telefonski prodaji). Članice se lahko odločijo tudi za strožja pravila glede aditivov ali embalaže, pri tem pa morajo upoštevati določene pogoje, kot je to, da morajo obvestiti komisijo.

Direktiva zadeva tudi elektronske cigarete. Uvaja vrsto pravil, med drugim da mora biti maksimalna koncentracija nikotina 20 mg/ml. Glede e-cigaret, ki jih je mogoče ponovno polniti, bo morala Evropska komisija o tveganju za javno zdravstvo poročati najkasneje dve leti po uveljavitvi direktive. Če jih bodo zaradi utemeljenih razlogov, povezanih z nevarnostjo za zdravje, prepovedale najmanj tri države članice, bo komisija prepoved uveljavila še za ostale države članice. Članice lahko e-cigarete uvrstijo med medicinske proizvode, če je to v skladu z njihovo zakonodajo na področju farmacije, še določa direktiva.