Skupna bilanca je 267 točk svetovnega pokala na 12 posamičnih tekmah, kar je malce bolje od decembrske bere v sezoni 2011/2012, najskromnejše v zadnjih petih sezonah. Dve v orkanskem vetru Oestersunda odpadli tekmi vtisa verjetno ne bi bistveno popravili. Najbolj se je, z virusom vred, zarotilo proti Jakovu Faku. Lovec na veliki globus svetovnega pokala je kot 39. v skupnem seštevku s 57 točkami, tremi manj, kot jih Martin Fourcade vpiše ob eni zmagi, sanje že opustil. S tekaško formo je celo presenetil in bil kljub saniranju poškodbe na višji ravni od Velepčevih pričakovanj. V štafeti je vsakič dokazal sloves nabiralca lovorik. Pokopavala ga je nestabilna strelska forma, prvina, v kateri je bil doslej vedno najmočnejši.

In samozavest? Prav to je po mnenju trenerja v vetrovnih razmerah Oestersunda izgubila tudi odlična strelka Teja Gregorin. Po brezhibno opravljenem pripravljalnem delu je 22. mesto v skupnem seštevku (najvišje 13. mesto) skromno, čeprav je nabrala toliko točk kot biatlonca skupaj. Klemen Bauer je le silovito začel z devetim mestom v Oestersundu, predvsem po zaslugi odličnega streljanja. Ni pa (z izjemno nekaj tekem) pokazal, da je hiter kot blisk. Za biatlonca, ki slovi kot eden najhitrejših, je analiza vzrokov nova diplomska naloga za biatlonsko fakulteto.

Opiranje na lastne izkušnje v pripravljalnem obdobju je delno koristilo Andreji Mali. Kamničanka ima eno boljših zadnjih sezon, vprašanje pa je, ali je 20. mesto z »ničlo« za Kamničanko uspeh. Možnost, da si izbori Soči kot tekačica, je po Davosu opustila. Prevelika želja po vrnitvi v dobre stare čase je spodkopala Janeza Mariča. Ne želi biti le na ravni nečakinje, novinke Anje Eržen. Tekaško, kar je vadil v samotarski različici, je na dobri ravni. »Ko sem naredil novo kopito, sem mislil, da bo puška sama streljala,« pa je Marič sočno navrgel o strelski muki.

Po drugi plati strelska popolnost in izpolnjen vadbeni reprezentančni program ne pomagata Petru Doklu, Simonu Kočevarju in Lenartu Oblaku, saj nihče od trojice ne »leti« niti na mednarodnih tekmah nižje ravni. Slabo kri ugotavljajo zdravniki. Omenimo še smuči, ki so bile lani kar pomemben dejavnik, zadnje tedne pa glede tega ni bilo večjih pripomb. S širšega spektra skromen december nima nobene tragične posledice. Trener Uroš Velepec poudarja, da se bo sezona ocenjevala po Sočiju, verjetno marca na Pokljuki, zagotovo pa imajo posledice primerjava novega prizorišča svetovnega pokala Le Grand Bornand in Pokljuke, odsotnost mladega vala na mednarodnih tekmah in aktualen boj za oblast v panogi, a to so druge zgodbe.