Druga slalomska tekma nove sezone svetovnega pokala je povsem pomešala vrstni red z novembrske preizkušnje v Leviju. Ko je kazalo, da bodo vrh krojile iste alpske smučarke kot v minuli sezoni, so svojo vrednost pokazali novi (stari) obrazi. Velika junakinja včerajšnje tekme v Courchevelu je bila Marlies Schild, ki je na svoji osmi tekmi po poškodbi dobila slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala ter v svoji paradni disciplini dosegla že 34. zmago, s katero se je na večni lestvici najboljših slalomistk izenačila s Švicarko Vreni Schneider. Družinski uspeh je s tretjim mestom dopolnila Bernadette Schild, vodilna po prvi progi. V sestrskem sendviču se je znašla Frida Hansdotter. Švedska lepotica, ki med vsemi tekmami svetovnega pokala najbolj uživa v Zagrebu, kjer jo ob progi poleg številnih navijačev bodrijo še zvoki skupine Psihomodo Pop z legendarno pesmijo Frida je bila moja kraljica...

Skoraj dve leti je Marlies Schild čakala na slalomski mejnik. Do lanskega februarja je kazalo, da bo legendarna Švicarka kmalu »padla«, a se to ni zgodilo. Najprej jo je na nepozabnem lanskem marčevskem finalu svetovnega pokala s slalomskim prvencem v Lenzerheideju ugnala Tina Maze, konec leta pa je sledila poškodba kolena in operacija. »Težko opišem, koliko mi pomeni ta zmaga. Verjela sem vanjo in vedela, da bo nekoč prišla. Zahvalila bi se predvsem Vreni Schneider, ki me je ves čas spodbujala in verjela vame, da jo bom ujela,« so bile prve besede na tiskovni konferenci Marlies Schild. »Slalomski svet je z Mikaelo Schiffrin (včeraj je bila dvanajsta – op. p.) dobil novo ime. Tudi mene je mlada Američanka navdušila, na kakšen način se je prebila na vrh. Po drugi strani me je dodatno motivirala. Vedela sem, da lahko pridem zraven, in za to sem po lanskem decembru, ko sem se poškodovala v Areju, trdo garala,« je pojasnjevala Marlies Schild, ki je včeraj postavila še en rekord. Po Val d'Iseru leta 2006 ter Courchevelu leta 2010 in 2011 je dobila četrto zaporedno slalomsko preizkušnjo v Franciji in prehitela Perrine Pelen, ki je nekoč dobila tri zaporedne preizkušnje.

Na včerajšnji preizkušnji je navdušil predvsem avstrijski napad. Poleg sester Schild so se namreč še štiri Avstrijke uvrstile med najboljšo deseterico – Kathrin Zettel je bila četrta, Michaela Kirchgasser peta, Carmen Thelman sedma in Alexandra Daum deseta. Druga preizkušnja sezone pa ni imela le junakinj, temveč tudi poraženke. Kar zadeva vrstnega reda s prve slalomske preizkušnje sezone v Leviju, je najkrajši konec potegnila Nemka Maria Höfl Riesch, ki je po fantastičnem prvem vmesnem času na prvi progi odstopila. Mikaela Shiffrin ni bila prava, daleč od stare slalomske slave pa je bila tudi Tina Maze, ki je svoj nastop na prizorišču, na katerem je lani slavila veleslalomsko zmago, končala šele na 17. mestu. Katarina Lavtar je na prvi progi odstopila, bolečine Maruše Ferk v križu pa so bile premočne, da bi se sploh pognala s startne hišice.

»Ni veliko povedati. Ne gre mi. In ko ne gre, je zelo težko. Nisem se znašla na snegu, ki je bil drugačen kot na ogrevalki. Treba je požreti še to,« je svoj nastop ocenila Tina Maze ter pred naslednjimi preizkušnjami v Val d'Iseru (prvi trening smuka bo že danes) dejala: »Ne smučam slabo. Pomembno je, da imam mir, da ne čutim pritiska neuspehov.«

»Čudna tekma. Tina se ni znašla predvsem v strmini, medtem ko je imela na prvi progi v spodnjem delu tretji najhitrejši čas. Čarobne palice nimam. Vedno zaupam tekmovalki. Je pa res, da Tina v tej sezoni nima pravega pristopa. Moj sistem dela je v šestih letih funkcioniral. Če mu bo Tina pripravljena slediti, bo dobro. Ženske so v športu kompliciran svet. Le Tina ve, pri čem smo,« pa je po tekmi, še preden se je pogovoril s Tino Maze, izjavil Andrea Massi.