Trgovanje z vrednostnimi papirji bank je na Ljubljanski borzi sicer še vedno ustavljeno, zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice pa se na sekundarnem trgu še naprej znižuje in pri obveznicah z dospelostjo 2024 približuje petim odstotkom. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je prejšnji teden pridobil 3,16 odstotka in se oblikoval pri 649,6 indeksne točke. Močna rast indeksa je bila posledica predvsem porasta cene delnic Mercatorja, ki so si po hudi korekciji opomogle in na tedenski ravni podražile za 17,1 odstotka ter teden končale pri 72 evrih. Predsednik nadzornega sveta Mercatorja Matej Lahovnik pričakuje, da bo do konca januarja znano, ali bo prevzem največjega slovenskega trgovca izpeljan. Omenil je, da bodo vsi trije pogoji, ki so prvi v vrsti za izpeljavo prevzema, načeloma izpolnjeni. Prvi pogoj je višina dobička iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo, drugi je dolgoročno reprogramiranje okoli milijarde posojil, tretji pogoj predstavljajo soglasja varuhov konkurence, denar za prevzem pa Agrokor po Lahovnikovem mnenju tudi ima.

Tudi delnice Petrola so prejšnji teden zabeležile nadpovprečno rast in v tedenski primerjavi pridobile 4,2 odstotka. Nadzorni svet Petrola se je seznanil z oceno poslovanja v letu 2013 in potrdil načrte za prihodnje leto. Skupina Petrol naj bi letos ustvarila 3,87 milijarde evrov prihodkov, kar je tri odstotke več kot leta 2012, prihodnje leto pa načrtuje povečanje prihodkov za dva odstotka na 3,94 milijarde evrov. Očitno so pričakovani rezultati zadovoljili vlagatelje, ki so ceno delnice potisnili do 223 evrov.

Vrednost pa so prejšnji teden izgubile delnice Gorenja, ki so se pocenile za 1,7 odstotka na 4,17 evra. Gorenju do srede ni uspelo napolniti knjige naročil za prodajo delnic v okviru javne prodaje na varšavski borzi.