Kljub temu da se je sezona za telemark smučarje šele dobro začela, Rok Šmejic že niza izvrstne izide. Na uvodnih treh tekmah v Hintertuxu v Avstriji je bil z 18. 14. in 9. mestom vselej najboljši slovenski predstavnik, kar je za mladeniča, ki ni še niti polnoleten, vsekakor izjemen dosežek. »Letos sem se sploh prvič preizkusil v paralelnem sprintu in že takoj osvojil deveto mesto, zato mislim, da sem se kar dobro izkazal. Iskreno povedano, tako uspešnega začetka res nisem pričakoval. Upal sem, da bom dosegel boljše rezultate od lanskih, a da bom tako dober, je presenetilo tudi mene,« priznava Rok Šmejic. Zasluge za svoj napredek pripisuje poglobljenemu kondicijskemu treningu v poletnih mesecih pa tudi napredku v svoji tehniki.

Kljub uspehom v uvodu se smučar ne želi prenagliti in pri napovedih, kar zadeva nadaljevanje sezone, ostaja previden. »Glede na to, da je to šele moja druga sezona, si prav visokih ciljev ne postavljam. Predvsem si želim še naprej smučati sproščeno. Seveda so dobri rezultati dobrodošli, vendar se zaradi tega ne bom pretirano obremenjeval,« pravi Gorenjec. Ker telemark smučanje še ni olimpijska disciplina, vrhunec sezone za Šmejica ne bodo predstavljale igre v Sočiju, temveč marčevsko svetovno mladinsko prvenstvo na Norveškem. Preuranjenih napovedi sicer noče dajati, a ne skriva, da si potihoma želi kolajno.

Previdnost pri napovedih 17-letnika je več kot razumljiva, še posebej če vemo, da je bil še pred dvema letoma alpski smučar. »Smučanje sem začel trenirati pri petih letih in ga treniral do petnajstega leta. Nato sem sklenil, da z njim preneham, čeprav sploh nisem bil slab, vendar pa tudi ne tako dober, da bi se mi splačalo vztrajati,« se spominja gimnazijec in nadaljuje: »Po enoletnem premoru me je smučanje ponovno začelo zanimati, obenem pa se mi je zdelo škoda zavreči pridobljeno znanje. V tem času je nato Smučarska zveza Slovenije izdala razpis, da iščejo nove tekmovalce v telemark smučanju. Odločil sem se preizkusiti in že po prvem treningu sem se domov vrnil z nasmeškom na obrazu.«

Ker je na telemark smučke prvič stopil šele lanskega decembra, še sam težko verjame, kako hitro se mu je uspelo prebiti med najboljše: »Na začetku sem imel veliko težav predvsem v ravnotežju, saj imamo tekmovalci prosto peto. Če nisi prepričan vase, lahko pri zavoju hitro pristaneš na tleh. Vseeno pa je bila velika prednost, da sem imel predhodno znanje v alpskem smučanju, predvsem zaradi občutka na smučeh.«

Član telemark kluba iz Kranja pravi, da mu njegov šport poleg užitka predstavlja tudi veliko motivacijo, vendar k temu dodaja, da se mu zdi velik minus, ker ni olimpijski šport. »Zagotovo je škoda, da ne nastopamo na olimpijskih igrah, saj bi se s tem dvignila prepoznavnost našega športa. V Sloveniji morda tudi zaradi tega nimamo predstavnikov v mlajših kategorijah. Med mladinci sva edina predstavnika jaz in Jure Aleš, medtem ko kadetov sploh nimamo. Pri promociji telemark smučanja prav gotovo obstaja še veliko rezerve,« pogovor z rahlo grenkim priokusom sklene Šmejic.