Kot so sporočili iz Fife, Šimunić za izbrano vrsto ne bo smel zaigrati na naslednjih desetih tekmah, obenem pa je Hrvaški nogometni zvezi (HNS) naložila še denarno kazen v višini 30 tisoč švicarskih frankov (24,5 tisoč evrov). Kapetan zagrebškega Dinama bo tako izpustil svetovno prvenstvo v Braziliji, hrvaški mediji pa ob tem dodajajo, da je 35-letni branilec tako na neslaven način končal svojo reprezentančno kariero.

»Nad odločitvijo Fife smo šokirani. Ob morebitni pritožbi na kazen bomo našega reprezentanta v celoti podprli. Ob tem moramo biti iskreni in dodati, da kazen tudi pomeni, da Šimunić ne bo mogel nastopiti na svetovnem prvenstvu v Braziliji,« je sporočil tiskovni predstavnik HNS Damir Vrbanović in dodal: »Čeprav vemo, da Šimunić s svojim obnašanjem ni želel nikogar prizadeti, je želela Fifa s to drakonsko kaznijo poslati močno sporočilo. V tolažbo nam je vsaj dejstvo, da je (Mario) Mandžukić dobil le tekmo prepovedi igranja, kar je najmanjša možna kazen za prejeti rdeči karton.«

»Neprijetno sem presenečen, šokiran in razočaran nad kaznijo Fife. Najbolj mi je žal za Josipa, ki bo izpustil svetovno prvenstvo. Kot igralca in osebo ga poznam že dolgo časa in absolutno sem prepričan, da na noben način ni želel užaliti kogarkoli,« pa se je na kazen odzval hrvaški selektor Niko Kovač.