Prvi dan zmagovalec, naslednji dan pacient. Takšna je na kratko zgodba avstrijskega smučarja skakalca Thomasa Morgensterna, ki si je na tekmah svetovnega pokala v Titisee-Neustadtu v Nemčiji najprej priskakal zmago, 24 ur kasneje pa je grdo padel in so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Čeprav je za kratko izgubil zavest, zlomljeno pa ima tudi kost v desni dlani, je imel v nesreči očitno tudi veliko sreče. »Pri padcu sem razmišljal le o tem, kako Kličku uspe zdržati takšne udarce. Nato so ugasnile vse luči. Po telesu čutim močne bolečine, lahko si le predstavljam, da naslednji dnevi zame ne bodo nič kaj prijetni,« je dejal Thomas Morgenstern.

Precej manj dramatična je zgodba slovenskih skakalcev, pa čeprav brez drame vendarle ni šlo, v naslovni vlogi pa je bil Jurij Tepeš. Po prvi seriji sobotne tekme je namreč zaostajal le za Morgensternom (4,8 točke) in imel velika pričakovanja, nato pa mu jo je pošteno zagodel veter. Padel je na 14. mesto (127,5 m) in bil pošteno jezen. Upravičeno. »Res je, ko sem prišel do njega, je bil še besen in dejal, da mu gredo takšne stvari pošteno na živce,« je dejal slovenski selektor Goran Janus, ki je vedel, da Tepeš brez podpore zraka ni imel možnosti, da poleti podobno daleč kot prvi seriji, ko je pristal pri 140,5 metra. Na srečo pa je veter ni zagodel Robertu Kranjcu, skoka (138,5 in 136 m) sta mu prinesla 7. mesto. Jaka Hvala je bil 19., Peter Prevc 27., brez finalnega nastopa sta ostala Rok Justin (32.) in Tomaž Naglič (42.)

Višje nato Slovenci dan kasneje niso zmogli, ob zmagi Poljaka Kamila Stocha (Poljak je bil v soboto drugi, za zmagovalcem je zaostal le 0,9 točke), aktualnega svetovnega prvaka na veliki skakalnici, ki je vodil že po prvi seriji (»Zelo sem srečen, saj smo bili fantje med sabo zelo izenačeni in skakali podobne dolžine. Komaj čakam prihodnji konec tedna, ko bosta tekmi v Engelbergu, ki je eno mojih najbolj priljubljeni prizorišč.«) je bil kot najboljši na 11. mestu (134 in 137,5 m) Peter Prevc. »S skokoma na drugi tekmi sem zelo zadovoljen, saj sta bila na visoki ravni, dan prej pa sem bil močno razočaran sam nad sabo, saj nisem pokazal tistega, kar sem sposoben. O razliki v ravni skokov zgovorno pričata tudi uvrstitvi na 11. in 27. mesto,« je dejal Peter Prevc. V finalu sta od sedmerice slovenskih skakalcev nastopila še Robert Kranjec, ki je bil 16., in Jurij Tepeš, ki je v finalu napredoval na 24. mesto. Brez finala pa so ostali Jaka Hvala (33. mesto), Rok Justin (44.), Tomaž Naglič (45.) in Matjaž Pungertar (49.). Tekmi v Nemčiji sta še enkrat več dokazali, da je na vrhu gneča in so razlike med tekmovalci zelo majhne, kar prevedeno pomeni, da če želiš biti blizu vrha, si ne smeš dovoliti napak. »Mi smo tokrat delali napake,« je še dejal Janus, ki pa se zaveda, da je tekem še veliko: »Treba se bo boriti in biti potrpežljiv, saj je konkurenca izjemno huda.«

Zvezda v Nemčiji je bil Japonec Noriaki Kasai. Starejši kot je, boljši je, kar je potrdil s tretjim mestom. »Star sem 41 let in občutno starejši od kolegov, toda še vedno se počutim mladega. Večkrat sem že bil poškodovan, a sem se vedno vrnil, mogoče bom skakal še 10 let. Tudi kot moštvo smo vse boljši, morebiti nam bo uspelo zmagati na olimpijskih igrah,« je dejal Noriaki Kasai. Za najboljše skakalce sveta bo naslednja postojanka prihodnji konec tedna Engelberg v Švici, nato pa se bo 28. decembra v Oberstdorfu v Nemčiji začela tradicionalna novoletna turneja.