V hokejskem Tivoliju so že drugo sezono zapored priredili dobrodelni večer s plišastimi igračami, ki jih obiskovalci po običaju iz Severne Amerike vržejo na ledeno ploskev ob prvem domačem zadetku. Lani se Olimpiji poskus ni ravno posrečil, saj so Innsbrucku komaj zabili gol in izgubili, sinoči pa se je Ljubljančanom zgodil še hujši poraz. Linz je bil boljši s 5:1, častni gol pa so slovenski prvaki zabili šele v končnici, ko je tekmec ob zanesljivi prednosti zaigral nekoliko bolj ležerno.

To je bila ena slabših predstav Olimpije v tej sezoni na domačem ledu pod vodstvom trenerja Iva Jana. Linz je imel dogajanje pod nadzorom od prve minute, tako visokemu ritmu pa so Ljubljančani komaj sledili. Pravzaprav je že uvod tekme nakazal, kakšno bo razmerje moči na ledu. Vratar Aleš Sila, ki je zaradi petkove zmage nad Znojmom tudi tokrat dobil prednost Jerryjem Kuhnom in se jutri spet seli na klop, je bil na hudih preizkušnjah. V prvi tretjini mu je še uspelo obdržati svoje moštvo v igri, v nadaljevanju pa ni bil več kos pritisku. Dodatna težava za Olimpijo je bila, da je moral hitro z ledu neustrašni Pascal Morency. Ko se je v žaru borbe vrgel za ploščkom, ga je v nogi tako zapeklo, da je s stisnjenimi zobmi v bolečinah odšepal v slačilnico.

Kakovostna razlika se je med tekmecema le še poglabljala. Olimpija je bila v izrazito podrejenem položaju. V polju praktično ni imela razpoloženega moža, zato so Avstrijci z lahkoto polnili domačo mrežo. Gostje so na trenutke uprizorili malo šolo hokeja, tivolski hokejisti pa so imeli težave že pri podajah in sprejemanju ploščka. Prav neverjetno je, koliko strelov so v tej zimi že sprožili mimo okvira vrat. Ko je Leahy ob koncu druge tretjine dosegel gol za 4:0, so bili obiskovalci že tako razburjeni, da so začeli metati plišaste igrače na led, kot da ne bi verjeli, da lahko Olimpija sploh zatrese mrežo. A Ljubljančanom je v zadnji tretjini le uspelo ublažiti poraz, ko je bil natančen Miha Verlič.

»Že nekaj tekem imamo težave v napadu, ko nam ne uspe doseči gola. Zagotovo z enim golom ne moremo zmagati tekme. Na domačem terenu vse ekipe dajejo po več zadetkov, le nam se zaustavi. Morda nas je dobrodelni večer spravil pod večji pritisk, saj smo vedeli, da moramo zadeti. Kar malo nam je odleglo, ko smo vendarle zatresli mrežo, a zmaga je bila tokrat zelo oddaljena,« je rekel Miha Verlič, ki ga jutri s soigralci čaka gostovanje v Celovcu. Dodajmo, da je Olimpijo pričakovano že zapustil predolgo časa poškodovani Scott Howes. Domov je odšel samovoljno, kar je presenetilo vodstvo kluba, ki je pričakovalo, da bo Howes eden ključnih mož v kvalifikacijah za končnico.

EBEL, sinoči: Telemach Olimpija – Linz 1:5 (0:1, 0:3, 1:1, gledalcev 1800; 0:1 Baumgartner 12, 0:2 Murphy 22, 0:3 Oberkofler 25, 0:4 Kozek 40, 0:5 Leahy 44, 1:5 Verlič 53), Beljak – Gradec 3:4 po kazenskih strelih, Salzburg – Znojmo 4:6, Alba Volan – KAC 2:3 v podaljšku, Bolzano – Dunaj 2:4, vrstni red: Salzburg in Dunaj po 46, Beljak 44, Linz 43, Bolzano in Znojmo po 42, Gradec 37, KAC 32, Alba 31, Dornbirn 29, Innsbruck 18, Olimpija 14. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 19.15: KAC – Olimpija, Beljak – Alba, Linz – Znojmo, Bolzano – Dornbirn.