Koliko je zares odnesel virus, ki se je dela reprezentance prijel s hrano ob prihodu, je zgolj ugibanje. Že to, da je namesto odhoda na sobotni start sprinterske preizkušnje Jakov Fak zavil v boks, ob vrnitvi v Slovenijo pa v klinični center na infuzijo, in da je Teja Gregorin le s težavo in veliko trme zmogla dva nastopa, je bil hud udarec. Virus se je ognil žilavega Klemena Bauerja in jeklenega Janeza Mariča, tudi dieta je rešila Andrejo Mali, a se jim prve preizkušnje svetovnega pokala na francoskih tleh niso posrečile.

»To, kar se je zgodilo, ni smola. Preveč sem bil napet, premalo sproščen na strelišču. Prisotna je bila tudi prevelika želja po doseganju dobrega rezultata. Mimo kazenskega kroga po streljanju leže sem zadnjič tekel že tako davno, da skoraj ne pomnim, a tokrat sem, saj me je preveč poneslo in v stoje so šli štirje mimo,« je svoje razloge navrgel Janez Marič, ki ga minuto počasnejši tek od najhitrejšega v smučini, zmagovalca obeh preizkušenj novinca Johanessa Thinhnesa Boea, ni rešil neslavnega 84. mesta. Simonu Kočevarju niti sloves enega najbolj natančnih in hitrih strelcev v karavani ni pomagal do več kot zgolj 61. mesta.

Za nameček tudi Klemen Bauer v soboto ni bil tekaški superman (34. čas), a je vsaj v nedeljskem zasledovanju (14. čas) le dokazal, da skrbi niso prehude. »Saj tek ni slab, ni pa to, kar bi si želel,« pravi Ihanec, ki ima v ekipi celo edini uvrstitev med deseterico v sezoni. »Forma ni na višku, je bilo pa v nedeljo počutje občutno boljše in sem že lahko navijal ritem. Težko iščem razloge. Lahko je cel kup malenkosti. Ni druge, kot da se po analizi osredotočim le na prihodnost.« Njegova strelska statistika je bila sicer zanj nadpovprečna, ponagajale so mu le večje 11-centimetrske tarče stoje, a je prizorišče omogočalo izredno visok nivo zadetih tarč vsem in tako strelski napredek ni imel vpliva.

Gregorinova je kljub slabosti vztrajala v smučini, a potem tožila bolj zaradi napak na strelišču. »Na progi sem se zelo mučila, očitno pa se je to najbolj odražalo na strelišču pri zbranosti,« je potožila. Andreja Mali je po natančnem in hitrem streljanju, kar je zanjo mali čudež, v soboto dosegla 20. mesto. Vsaka izgubljena sekunda v smučini (40. čas teka) pa je bila še toliko bolj pomembna zaradi majhnih časovnih razlik. Kamničanka je za zmagovalko Švicarko Selino Gasparin zaostala le 50 sekund. Pritiska zavoljo priložnosti, ki se je s tem ponujala na zasledovalni tekmi – z visoko uvrstitvijo bi zapretila tudi Teji Gregorin v boju za vozovnico za Soči – pa še enkrat na strelišču psihično ni prenesla.