»O, kako lepo, da mi je končno uspelo. In to po dolgem času ter že v prvem drsalnem sprintu sezone. Kar težko mi je bilo po tako dolgi suši, ko se je vse po vrsti 'sfižilo'. Bala sem se tega sprinta. Super občutek je, da sem znova dokazala, da se še lahko kosam z najboljšimi,« je Vesna Fabjan žarela v sončnem Davosu, potem ko je v nedeljskem drsalnem sprintu osvojila peto mesto.

Mondeno zimsko športno središče je bilo mondeno tudi za vso druščino slovenskih tekačic. Z ekipnim uspehom so dopolnile vrnitev Fabjanove tik ob zmagovalni oder. Po tekmi na Rogli decembra 2011 so bile znova štiri Slovenke med trideseterico. Katja Višnar, Alenka Čebašek in Nika Razinger so zasedle 14., 16. in 26. mesto, a so imele Blejke po kvalifikacijskem teku še mnogo boljše izhodišče. Za nameček je v soboto na 15 kilometrov drsalno Barbara Jezeršek pritekla 23. mesto.

Slovenski sprinterski kvartet je že v kvalifikacijah potrdil, da je drsalni sprint, ki bo na programu tudi v Sočiju, še vedno paradna disciplina slovenskega teka. Sedmi čas Višnarjeve, osmi Čebaškove, trinajsti Fabjanove in šestnajsti Razingerjeve so Slovenke postavili ob bok Norvežankam, Švedinjam in Američankam. Žal se Blejke skozi četrtfinale niso prebile, a jim je zmanjkalo zelo malo. Višnarjevi le desetinka kot tretji v skupini ob poznejši zmagovalki Marit Bjoergen oziroma 14 stotink za to, da bi se prebila naprej kot srečna poraženka po času. »Močna sem, konkurenčna vsem, a to ne pomaga, če delam napake,« se princeska Hattestadova kar ni zmogla sprijazniti s taktično napako, ko je zaradi preokrogle linije teka skozi zadnji ovinek izgubila hitrost za zadnje metre in fotofiniš proti Švedinji Hanni Erikson, četrti v končni razvrstitvi. Alenka Čebašek je v Davosu še enkrat potrdila, da je naredila največji napredek v tej sezoni. »V četrtfinalu sem imela slabši start, a čutila sem, da sem močna in se lahko mnogo bolje kosam z vsemi kot lani. To mi daje zagon za naprej,« je bila zadovoljna Čebaškova, ki ji je petnajsta uvrstitev med trideseterico prinesla tudi normo za nastop v Sočiju. Pred njo je bilo namreč pet Norvežank, tri Američanke in Švedinji.

Posebna mala sanjska zgodba Davosa je 20-letna tekačica iz vasice Kupljenik pod Jelovico, za katero je bil to celo krstni nastop v svetovnem pokalu. Nika Razinger, bivša svetovna mladinska prvakinja, je že v prvem nastopu v svetovnem pokalu udarila med najboljše. »To, kar mi je uspelo, se mi zdi skoraj neverjetno. Seveda sem upala, da bom dobro nastopila in pritekla med trideset, ampak da se je to uresničilo, je pa fantastično. Seveda je to 'fejst' drugače kot slovenski pokal na Javorniški planini, a vseeno se konkurenci nisem pustila. Treba se je boriti naprej,« je na stadionu Bunda žarela Blejka, sicer članica mlade reprezentance. V sklopu te vadi tudi Lea Einfalt, ki je krstni debi preživela v soboto na za mladenke bolj kruti drsalni petnajstki (54. mesto).

Na tej je po 354 dneh maratonki Barbari Jezeršek znova uspel tek med trideseterico. A bolj kot se je veselila vrnitve in samopotrditve s 23. mestom, se je žrla zaradi 14 sekund. Za toliko je zgrešila olimpijsko normo. »Če bi bila 18., bi imela Soči. Morda sem prehitro začela prvi kilometer in me je v drugem, 7,5 kilometra dolgem krogu malce zmanjkalo. Prav v tem delu bi morala bolj pogristi in poskušati ujeti Norvežanko Skofterudovo v njenem prvem krogu. Če bi se približala, bi bilo to vredno dvajset sekund,« je razmišljala Kranjčanka.

Za celotno reprezentanco je vsekakor najpomembnejša vrnitev Fabjanove. Zadnja uvrstitev med deseterico, v Davosu je vpisala enaindvajseto, je iz februarja 2012, zadnji sprinterski finale šesterice je iz prvih dni istega leta v Dobbiacu. Ob dveh zmagah v Ribinsku in dveh tretjih mestih iz Düsseldorfa je bila tudi novim zmagovalnim stopničkam zelo blizu. Čeprav ni bila med najhitrejšimi v kvalifikacijah, je v četrtfinalu in polfinalu odtekla kot v najboljših časih. Denimo kot decembra 2009 na istem prizorišču, ko je bila že četrta, na tekmi, kjer je Petra Majdič dosegla eno najbolj prestižnih zmag in je bila Višnarjeva 15. Besničanki je v velikem finalu zmanjkalo moči v drugem krogu čez prelomnico, ko so najhitrejša iz kvalifikacij Nemka Denise Herrmann, Američanka Kikkan Randall, sprinterska kraljica pretekle sezone, in neuničljiva Marit Bjoergen navile ritem do konca v odločilni dolg spust v ciljno ravnino. Kraljica Marit je še 82. v karieri slavila zmago na posamičnih tekmah svetovnega pokala, že devetič v Davosu, potem ko ji tudi v soboto nista bili kos rojakinja Johaugova in Švedinja Kallova. »Pred izločilnimi teki sem bila negotova. Tudi zato sem toliko bolj napadala v četrtfinalu in polfinalu, v velikem finalu pa to plačala, saj mi je zmanjkalo moči. A odslej bo lažje,« si je oddahnila Vesna Fabjan, predvsem zaradi vbrizga samozavesti, ki je bil zanjo še kako potreben.