Prvič, Mestna občina Ljubljana bi morala v partnerstvu z Grepom dokončati športni park Stožice, pri čemer iz proračuna ne bi šel niti evro. V resnici je občina do januarja lani Grepu za dela v Stožicah nakazala dobrih 16 milijonov evrov in bi mu jih vsaj še enkrat toliko, če ne bi projekt nasedel. Drugič, projekt v Stožicah bi moral poplačati investitor v trgovsko središče. A v resnici trgovsko središče ne zanima nobenega resnega vlagatelja, ne zanima Libijcev, Američanov, bogatih Arabcev, nikogar. Tretjič, trgovsko središče bi moral Grep oddati trgovcem, z najemninami pa poplačati kredite bank. Posojilo v višini 115 milijonov evrov za dokončanje trgovskega središča je Grepu odobril konzorcij sedmih bank v izključni ali večinski državni lasti, tujih bank posel ni zanimal. Grep je dokončal športne objekte, za trgovsko središče pa mu je zmanjkalo denarja. Kredita ne odplačuje, iz Stožic so praznih rok odšli številni podizvajalci, bančno luknjo pa bodo pokrili davkoplačevalci.

A očitno je lahko zgodba še bolj umazana: po razkritjih, da naj bi Grepov denar prek prijateljskih družb romal tudi na račune podjetja ljubljanskega župana Zorana Jankovića KLM naložbe, je sredina kriminalistična akcija razkrila, da so v spornih početjih v Stožicah sodelovali tudi javna podjetja in zavod Šport Ljubljana. Energetika Ljubljana, ki toploto ali plin dobavlja v večino ljubljanskih gospodinjstev, je Grepu za prostor v Stožicah, ki bi ga po mnenju kriminalistov lahko dobila brezplačno, plačala več kot tri milijone evrov. Povrhu vsega je bila milijonska naložba v hladilno postajo prvenstveno namenjena trgovskemu središču – ki pa ga, kot je lahko vsem jasno, še nekaj let ne bo. Če sploh kdaj bo. Zakaj je torej občinsko javno podjetje za nekaj milijonov evrov kupilo prostore za hladilno postajo, ki je po svoje sama sebi namen? Pričakovali bi takojšnja in izčrpna pojasnila župana Jankovića in direktorja Energetike Hrvoja Draškovića. Namesto tega nič. Kot da tega nista dolžna storiti, kot da sta denar razmetavala iz lastnih žepov. Janković bo zadevo komentiral jutri na svoji redni novinarski konferenci. Skoraj teden dni po kriminalističnih preiskavah. Kot da bi šlo za neki pločnik v Novih Jaršah.

Se je pa takoj oglasil oglasil obrambni minister Roman Jakič, ki ga kriminalisti skupaj z direktorjem TE-TOL Samom Lozejem bremenijo, da je s podpisom 1,8 milijona evrov vredne pogodbe za upravljanje parkirne hiše v Stožicah v času vodenja Zavoda Tivoli oziroma Ljubljanskih parkirišč in tržnic Grepu omogočil črpanje posojila za dokončanje nakupovalnega središča. Jakič pravi, da pogodba za občino ni imela nobenih finančnih posledic, ker Grep ni izpolnil svojih pogodbenih obveznosti. Kaj pa če bi jih izpolnil, minister Jakič? In zakaj zaboga bi Zavod Tivoli in Ljubljanska parkirišča in tržnice Grepu sploh morali plačevati 1,8 milijona evrov na leto za upravljanje nečesa, kar danes upravljata sama in za kar občini celo plačujeta?

Je pa ena stvar jasna: ne ideja o nakupu prostorov za hladilno postajo ne 1,8 milijona evrov vredna pogodba za upravljanje nista zrasli na zelniku Romana Jakiča, Sama Lozeja ali Hrvoja Draškovića. Ljubljanski župan Janković bo imel zato marsikaj pojasniti. Po skoraj tednu razmisleka bi lahko tokrat postregel s čim bolj konkretnim kot s še eno teorijo zarote.