Odlagališče na Vranovičih so zaprli

Črnomaljski občina in komunala ter podjetje Livar so leta 2003 sklenili pogodbo o gradnji odlagališča inertnih odpadkov, ki bi morala biti zaključena tri leta pozneje. A pogodbe niso uresničili, zapletlo se je pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga republiška agencija za okolje ni izdala. Pristojni inšpektor je tako januarja lani odlagališče Vranoviči tudi zaprl, Livar je ostal brez deponije in mora zdaj odpadke voziti v Domžale.

Ivančnogoriški Livar, ki ima enoto v Črnomlju, je, kot pojasnjuje odgovorna za komuniciranje z javnostjo Darinka Porenta, na podlagi podobe občini izplačal denarna sredstva, ta pa pogodbenih zavez po desetih letih ni izpolnila, zato zdaj vloženi znesek, skupaj z obrestmi, terja nazaj. Od decembra lani do maja letos so na treh neposrednih sestankih poskušali najti sporazumno rešitev, a livarna je maja, da bi zavarovala svoje interese, vložila tožbo v višini 1,6 milijona evrov. Sodišče je obe strani pozvalo k mediaciji.

»Livar ne pričakuje vračila v denarju, ampak predlaga, da občina za dogovorjeni in usklajeni znesek sanira kanalizacijo na območju tovarne v Črnomlju. Postopek mediacije poteka in iskreno upamo, da bomo spor sporazumno rešili,« še odgovarja Porentova.

Občino je tožba presenetila

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič pravi, da jih je tožba presenetila, saj je Livar na deponijo odložil več odpadkov, kot je določala pogodba. Na Vranovičih bi jih namreč lahko v desetih letih odložili največ 60.000 ton, a so jih na koncu odložili kar 84.000 ton.

Pred dnevi so o zapletu in postopku mediacije razpravljali tudi črnomaljski občinski svetniki, ki so sklenili, da lahko občina v obnovo kanalizacijskega sistema vloži največ 300.000 evrov, vso potrebno dokumentacijo, vključno z gradbenim dovoljenjem, pa mora zagotoviti Livar.

»Kako se bomo izkopali iz tega, je težko napovedati. Treba bo počakati na odločitev mediacije oziroma sodišča,« še pravi Čemas-Stjepanovičeva. Na potezi je zdaj ivančnogoriška livarna. js