Na robu prepada, nezmožnost odplačevanja posojil, krčenje prihodkov in poslovanje v rdečih številkah ter za službe trepetajoči zaposleni. To je bila slika družbe Livar iz Ivančne Gorice pred enim letom. Toda ko sta takrat banki upnici Hypo Alpe Adria Bank in Unicredit bank konvertirali večmilijonske obveznosti v osnovni kapital in na ta način postali več kot tričetrtinski lastnici družbe, se je negativni trend poslovanja začel hitro obračati.

Medtem ko je družba lani zabeležila padec prihodkov od prodaje za četrtino, na 41,5 milijona evrov, se bodo ti letos zvišali za dobrih 20 odstotkov, na 51 milijonov evrov. Prav tako je na zahtevo bank upnic pred približno enim letom na novo imenovanemu predsedniku uprave Francu Rovereju družbo uspelo popeljati iz rdečih številk. Po njegovih besedah bo Livar letos dosegel približno 3,5 milijona evrov čistega dobička, lani pa je pridelal za 2,5 milijona evrov izgube. Čisti dobiček naj bi se do leta 2020, ko družba na leto načrtuje dosegati 70 milijonov evrov prihodkov od prodaje, zvišal na 10 milijonov evrov. Do takrat namerava Livar za naložbe nameniti 25 milijonov evrov.

V enem letu je Livar izpeljal približno polovico od načrtovanega programa prestrukturiranja, sanacija pa naj bi bila končana konec prihodnjega leta. Do zdaj je zaključeno finančno prestrukturiranje družbe. Finančne obveznosti do bank, ki so konec lanskega leta znašale okoli 17 milijonov evrov, bo družba začela servisirati prihodnje leto. Za obresti na najeta posojila je Livar bankam letos plačal milijon evrov. Prav tako je zaključeno kadrovsko prestukturiranje. Število zaposlenih se je v zadnjem letu znižalo s 670 na 600 delavcev. Na vrsti je še programsko-tržno prestrukturiranje družbe.

Livar je namreč še vedno preveč odvisen od italijanskega trga. Medtem ko trenutno na tem trgu družba proda slabih 60 odstotkov celotne proizvodnje (delež se počasi znižuje), je cilj, da ta delež v prihodnjih letih znižajo pod 50 odstotkov. Pri tem Rovere poudarja, da novih trgov ne bodo iskali na silo, temveč si želijo najti dolgoročne partnerje, po možnosti takšne, da bi bili za njih razvojna livarna. To pomeni, da bi v sodelovanju z njimi razvijali posamezne izdelke. Eden od takšnih partnerjev je nemška družba Knorr-Bremse, največji svetovni proizvajalec zavornih sistemov za hitre vlake. Poleg ulitkov Livar proizvaja tudi razne izdelke pod lastno blagovno znamko. Gre za tako imenovani kanalski program, kot so proizvodnja pokrovov za jaške, plin, vodovod...

Zaradi težav nekaterih hčerinskih podjetij, od katerih je podjetje Livar storitve končalo v stečaju, bo Livar zanj letos in v prihodnjem letu Dursu poravnaval prispevke za zaposlene. Po besedah Rovereja so se za to potezo odločili, ker so želeli delavce čim bolj motivirati za sodelovanje v sanacijskem procesu družbe.