V UKC Ljubljana so po naših informacijah nenujne posege in preglede s konca leta v veliki meri prestavili v prihodnje leto, ob kadrovskih in finančnih težavah pa ukinjajo nočno dializo. »Nočna dializa je bistvena za moje preživetje in vsakdanji kruh,« je opozorila bolnica, ki jo bo ukinjanje nočne dialize prizadelo (njene podatke hranimo v uredništvu).

Zahvaljujoč nočni dializi so lahko doslej bolniki normalno hodili v službo, je opozorila naša sogovornica. Večini bolnikov, ki danes potrebujejo nočno dializo, bi možnost dialize zgolj čez dan po njenih besedah praktično onemogočila delo. Tudi njej se urnik pogosto zavleče do 20. ali 21. ure, pravi, zato bi morala svoje delo najbrž opustiti.

Prenaročanje bolnikov in neživljenjske zahteve Zujfa

Na oddelku za kardiologijo medtem zaradi pomanjkanja kadrov zapirajo nekaj sob in so zato nekaj nenujnih bolnikov že prenaročili. Težave so tudi na hematološkem oddelku, kamor bodo morali preusmerjati medicinske sestre z drugih oddelkov.

Ker so plačani program že izpolnili, pa tudi zaradi vse večjih finančnih in kadrovskih težav, so ta mesec tudi na drugih oddelkih bolnike naročali v manjšem obsegu oziroma jih prenaročajo za začetek prihodnjega leta. Na podatke, koliko manj bolnikov bo zato decembra prišlo na vrsto, še čakamo, v bolnišnici pa poudarjajo, da bodo za vse nujne primere poskrbeli kot običajno.

V UKC Ljubljana ob tem opozarjajo, da zaradi zahtev Zujfa ne morejo poskrbeti niti za nujno nadomeščanje kadrov, ki so na daljšem bolniškem ali porodniškem dopustu. Bolnišnica mora namreč pod prisilo za en odstotek zmanjšati število zaposlenih – ne glede na to, kaj bo takšno rezanje v praksi pomenilo za bolnike.

Dializa le čez dan

Strokovni direktor tamkajšnje interne klinike prof. dr. Zlatko Fras zatrjuje, da bodo kljub ukinjanju nočne dialize vsi bolniki oskrbljeni, a čez dan. »Prek dneva bodo bolniki razporejeni v tri izmene dialize v razponu 16 ur. Če je nekdo v službi dopoldne ali popoldne, se lahko uvrsti v enega od teh turnusov. Za zdaj nismo seznanjeni s tem, da bi to za bolnike lahko predstavljalo težavo oziroma da bi jih to kakor koli prizadelo, bomo pa to dodatno preverili. Tudi če bi nekdo delal po 12 ur, menim, da bi se to nekako dalo urediti. Želimo si, da bi bile možnosti za bolnike kar najboljše,« je dejal. Kot pravi, pa so že razrešili problem štirih medicinskih sester pri dializi, ki so bile zaposlene za določen čas in bodo lahko delale še naprej.

Na kardiološkem oddelku so medtem imeli kar 17 medicinskih sester, zaposlenih za določen čas, in so zato morali zamakniti obravnavo nekaterih nenujnih pacientov. Fras ob tem opozarja na problem dvojnega štetja zaposlenih. Na interni kliniki imajo na primer kar 62 zaposlenih, ki so na daljšem bolniškem ali porodniškem dopustu in so jih doslej nadomeščali z zaposlitvami za določen čas. A zdaj to šteje, kot da bi na istem mestu delala dva zaposlena, čeprav zaposlenih glede na ure, ko je kader dejansko na razpolago, tudi glede na varčevalne zahteve ni preveč.

Ob tem pa na interni kliniki vseskozi opravijo bistveno več zdravljenj, kot jih financira zdravstvena blagajna. »Namesto da bi upoštevali staranje prebivalstva in povečevanje števila kroničnih bolnikov ter zato postopoma povečevali plačani program, se ta celo zmanjšuje. Ob tem je UKC Ljubljana zadnja postaja – če v drugih bolnišnicah delo omejujejo na plačan program, to za nas pomeni več pacientov. Takšno varčevanje je zato nerealno.«