Protestniki so se tudi tokrat zbrali na Kongresnem trgu in se nato odpravili na pohod po Ljubljani. Med drugim so se ustavili pred ljubljansko mestno hišo in sedežem Banke Slovenije ter zahtevali, naj gre denar ljudem, ne pa strankam in bankam.

Proti diktaturi kapitala

Napis Zarubljeno so med drugim nalepili na ljubljansko univerzo in ljubljansko občino ob tem pa se jasno izrekli proti diktaturi kapitala. Kapitalizem je korupcija, so menili protestniki in se med drugim zavzeli za večja pooblastila in neodvisnost Komisije za preprečevanje korupcije in davčnega urada ter zahtevali takojšnjo prekinitev privatizacije državnega premoženja.

Udeleženci na protestu so s seboj na Kongresni trg prinesli številne transparente z napisi kot na primer Našo prihodnost si bomo vzeli nazaj, Dokler ne bo pravice, ne bo miru, Stric iz ozadja je kapital, Kapital je korupcija, Za ustanovitev državne knjigovodske agencije in Svobodni trg ni enako svobodni človek. Protestniki so se zavzeli tudi za večja pooblastila in neodvisnost Komisije za preprečevanje korupcije in davčnega urada.

Proti korupciji samo v besedah

V Iniciativi za demokratični socializem (IDS) izpostavljajo, da se zdi, da so tisti, ki narekujejo tempo naši družbi, proti korupciji samo v besedah. Politiki pa da sedaj skušajo državljane pretentati z obljubo, da bo težave s korupcijo rešila privatizacija.

Kot je na protestu dejal njihov član Mitja Svete, zato zahtevajo takojšnjo prekinitev privatizacij državnega premoženja in (ponovno) ustanovitev državne knjigovodske agencije. Vsa podjetja, zasebna in javna, morajo po njihovem mnenju javnosti omogočiti poln dostop do vseh podatkov o svojem poslovanju, zahtevajo pa tudi javno dostopne dohodninske napovedi javnih uslužbencev ter zaposlenih v državnih podjetjih in bankah, pa tudi v tistih zasebnih podjetjih in bankah, ki z državo poslujejo. Zahtevajo tudi demokratično imenovanje članov uprav v državnih podjetjih in bankah ter preoblikovanje sistemsko pomembnih bank v javni servis po zgledu javnega šolstva in zdravstva.

Oblast želi korupcijo normalizirati

V Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) pa so na shodu povedali: »Zdaj, v času suhih krav, kar naenkrat ni več kapitalistov, nam pa so neprostovoljno solidarno porazdelili svoj dolg. Zahtevamo dosledno sojenje odgovornim po zgledu Islandije.«

Zbrani opozarjajo tudi na neuspešne metode spopadanja s korupcijo. Menijo, da se s slednjo oblasti »želijo spoprijeti tako, da bi jo normalizirali«.

Bratuškova: Vsi v vladi podpirajo boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu

Protestniki zavračajo, da jim oblast kot rešitev proti korupciji ponuja zasebno lastništvo državnih podjetij in bank ter privatizacijo javnih storitev, kot so šolstvo, zdravstvo in sociala.

Premierka Alenka Bratušek pa je v Studiu ob 17h na Radiu Slovenija danes zatrdila, da vsi v vladi podpirajo boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu. Napovedala je spremembo zakonodaje, če bo ta potrebna, a hkrati izpostavila, da morajo na koncu postopke izpeljati sodišča. Hkrati verjame, da bo predsednik republike našel prave naslednike vodstva komisije za preprečevanje korupcije, ki je odstopilo, in bo nova ekipa lahko nadaljevala začeto delo.

Kot so napisali na spletni strani dogodka na družbenem omrežju facebook, je protest sklican zato, ker se pozivniki shoda ne strinjajo z rešitvami za problem korupcije v Sloveniji. Ocenjujejo, da vlada korupcijo želi opraviti predvsem z razprodajo državnega premoženja, a so prepričani, da preprosta menjava lastništva ne more odpraviti korupcije. Prepričani so, da gre pri korupciji za prevlado zasebnih interesov nad javnimi, kar se po njihovi oceni s »še več zasebnega« ne more izboljšati.

Shodu so podporo izrazili tudi v Iniciativi za demokratični socializem (IDS), Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) in v študentski stranki Iskra, na facebooko pa je prisotnost napovedalo 573 ljudi.