Odnosi med Zvezo društev in klubov Moris (Zveza Moris) ter Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so vse bolj napeti. Da se želijo Janševi osamosvojitelji, ki so se pred slabimi tremi leti povezali v VSO, na vsak način polastiti tradicije obeleževanja prvega postroja specialne brigade Moris in si prilastiti zasluge za slovensko osamosvojitev, kaže tudi jutrišnje razcepljeno dogajanje na Kočevskem. Medtem ko bo Zveza Moris dan, »ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski«, obeležila zvečer v kočevski športni dvorani, bo VSO prireditev Prihodnost pripada pogumnim izpeljala nekaj ur prej v spominskem parku v Kočevski Reki.

Zaradi obiska državne proslave ob položaj tajnika VSO

V Dnevniku smo že poročali, da je želela VSO od generalštaba Slovenske vojske za svoj dogodek v Kočevski Reki pridobiti okoli 500 maskirnih uniform iz časa osamosvojitve, vendar je minister za obrambo Roman Jakič njihovo prošnjo zavrnil. Jakič je med razlogi za svojo odločitev med drugim navedel, da bi tovrstna donacija uniform lahko dobila politični predznak, saj je združenje blizu eni od političnih strank (SDS, op. p.). Po nekaterih informacijah naj bi želel VSO v uniforme obleči mladino, predvsem pa tiste, ki so vpeti v podmladek največje opozicijske stranke. »To združenje ni bilo ustanovljeno z namenom, da bi postalo trobilo ene stranke, ampak da bo odpiralo prostor za dialog,« pravi naš sogovornik, ki je bil navzoč na ustanovnem kongresu VSO, vendar je pozneje iz njega tudi izstopil.

Da postaja VSO vse bolj izpostava stranke SDS, ki ga izkorišča za mobilizacijo svojega članstva na terenu – združenje med drugim uporablja isti strežnik, kot ga SDS uporablja za svojo spletno pošto –, so kmalu po ustanovitvi združenja spoznali tudi v Zvezi Moris. Sprva so sicer še potekali pogovori o sodelovanju med obema organizacijama – tedanji tajnik VSO Drago Bitenc je februarja letos postal tudi predsednik Zveze Moris, vendar je ta ideja kmalu zatem ugasnila. Še posebej po tem, ko se je Bitenc pojavil na letošnji proslavi ob dnevu državnosti na ljubljanskem Kongresnem trgu: po tem dogodku je bil namreč predsednik Zveze Moris razrešen s položaja tajnika VSO (kasneje je tudi izstopil iz združenja), njegovo funkcijo pa je prevzel Božo Predalič, ki ga je minister za notranje zadeve Gregor Virant pred tem razrešil s položaja načelnika upravne enote Grosuplje.

Člani VSO usposabljali učitelje za aktivno državljanstvo

Zveza Moris, ki združuje 20 društev ter klubov oziroma okoli 9000 posameznikov, je bila sicer ustanovljena novembra 2008, letos pa tudi predseduje Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Na drugi strani pa naj bi mlajše VSO, ki je nastalo ob 20. obletnici plebiscita za samostojno Slovenijo na pobudo Lojzeta Peterleta, Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Igorja Bavčarja, združevalo »zgolj« 2000 članov (podatka nam združenje ni posredovalo).

A takšno »razmerje moči« in čas obstoja obeh društev, ki imata status delovanja v javnem interesu, v sistemu Supervizor ni razvidno. Medtem ko je Zveza Moris od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve od letošnjega aprila do novembra (prvič) prejela sredstva v višini 50.400 evrov, je bilo VSO v istem obdobju namenjenih trikrat več sredstev (176.800 evrov). Pogodbo o sofinanciranju dejavnosti VSO v letu 2013 je podpisal bivši minister za delo, sedaj pa poslanec SDS Andrej Vizjak. »V skladu s pogodbo o sofinanciranju dejavnosti v letu 2013 se VSO zavezuje, da bo sredstva uporabilo za ohranjanje zgodovinskih izročil in spominske svečanosti, za spominska obeležja in vojna grobišča, za mednarodno dejavnost, za informativno, publicistično in založniško dejavnost ter za delovanje združenja in njegovih organov,« so nam namen sofinanciranja pojasnili na ministrstvu.

Ob tem pa velja dodati, da je VSO državno pomoč dobilo že leta 2012, prav tako v času druge Janševe vlade. Tedaj je namreč Zavod za šolstvo združenju pod vodstvom Slavka Kmetiča (novembra ga je na tem položaju zamenjal podpredsednik NSi Aleš Hojs) namenil 19.900 evrov. Kot je razvidno v poročilu zavoda o delu za leto 2012, je šlo v tem primeru za projekt z nalogama »Dvig aktivnega državljanstva med učitelji v primarnem in sekundarnem izobraževalnem sistemu« in »Kulturno umetniško izražanje na področju aktivnega državljanstva«. Med cilji nalog, za kateri so poskrbeli člani VSO, so navedeni usposabljanje učiteljev za aktivno državljanstvo, priprava ustreznih gradiv, izvedba seminarjev in promocija aktivnosti, povezanih z aktivnim državljanstvom.

Ob tem ne gre spregledati niti dobrih odnosov med Radiotelevizijo Slovenija, kjer položaj programskega svetnika zaseda Kmetič, in VSO. Kot smo že poročali v Dnevniku, Tone Krkovič s pomočjo dopisa, ki ga je podpisal prvi mož javne televizije Janez Lombergar, zbira sponzorska sredstva za drugi festival slovenske domoljubne pesmi Mati domovina, ki bo 17. decembra potekal v Grosupljem.