St. Moritz je bil lani prizorišče tekem svetovnega pokala, na katerem je Tina Maze po vrnitvi iz Severne Amerike, kjer je bila takrat precej boljša kot letos, z dvema zmagama in drugim mestom v treh dneh matirala tekmice. Prednost Črnjanke se je v svetovnem pokalu le še povečevala. Švicarsko mondeno središče je bilo tudi v preteklosti srečen kraj Korošice, saj je v St. Moritzu osvojila prvo slovensko žensko smukaško zmago v svetovnem pokalu. Odkar se je odločila za samostojno pot, tekmuje s švicarskim proizvajalcem športne opreme Stöcklijem, ki ima poseben motiv, da se Tina Maze izkaže na švicarskih prizoriščih. V preteklosti je bila najboljša slovenska smučarka venomer »ustrežljiva«, lani pa se je v izjemni sezoni celo pripetilo, da je dosegla maksimalni znesek nagrad glavnega sponzorja že precej pred koncem sezone. V tej sezoni bo v Švici še precej tekem, saj bodo alpske smučarke najprej marca tekmovale v Crans Montani, tik pred začetkom koledarske pomladi pa še v finalu v Lenzerheideju.

Švicarska javnost je v olimpijsko sezono vstopila precej bolj mirno, kot je pričakovala. Razlog se skriva v izjemnih dosežkih moškega in ženskega dela reprezentance, ki jim kraljuje Lara Gut, trenutno vodilna alpska smučarka sveta. Na vseh področjih so Švicarji izjemno napredovali, saj imajo mlado reprezentanco, ki je povzdignila celo starega lisjaka, kot je Carlo Janka (v Beaver Creeku je v veleslalomu s startno številko 68 dosegel peto mesto).

Lindsey Vonn doživlja težke čase. Iz dneva v dan krožijo različne informacije, katere tekme bo Američanka izpustila, da bo koleno zdržalo do olimpijskih iger v Sočiju. Najnovejša informacija je, da bo Vonnova nastopila prihodnjo soboto na smuku v Val d'Iseru. Peto mesto na superveleslalomu v Lake Louisu ji je vlilo veliko volje, zato je prepričana, da je na pravi poti.

Tudi slovenska ženska reprezentanca, ki ne sliši na ime Tina Maze, je na začetku sezone dosegla nekaj spodbudnih rezultatov, ki sicer ne povzročajo evforije, omogočajo pa mirnejše nadaljevanje sezone. Prav nasprotno je v moškem taboru, v katerem bo glavno vlogo na nedeljskem slalomu igral Mitja Valenčič, v slovenski reprezentanci pa si obetajo tudi prve veleslalomske točke v sezoni, ki naj bi jih priboril Žan Kranjec.

»Ključ do boljših rezultatov je veleslalomski napredek. V tehniki sem zelo napredovala. Vožnje na treningih so skoraj vse zelo dobre. Kažem konstantnost. In to je najpomembnejše. Ko prideš do tega, lahko tudi na tekmi pričakuješ boljše rezultate. Tudi v St. Moritzu si želim dobrega rezultata. Sposobna sem ga. Tako St. Moritz kot Val d'Isere sta meni ljubi prizorišči. V večini primerov je na obeh lokacijah lepo vreme, povrhu pa verjetno ne bo tako mrzlo, kot je bilo v Lake Louisu (temperatura se je spustila do minus 36 stopinj Celzija, op. p.),« je po vrnitvi iz Severne Amerike povedala Ilka Štuhec, ki je z uvrstitvijo med dobitnice veleslalomskih točk priborila slovenski reprezentanci dodatno (peto) kvoto na tekmah svetovnega pokala.

»Res so se mi po četrtem mestu v superveleslalomu v Beaver Creeku nekoliko povečali apetiti. Čeprav sem na smukih dosegla solidne rezultate, pa se mi na tekmi nobena vožnja ni posrečila. To dokazuje, da imam še rezerve in da se lahko tudi z napakami uvrstim okrog 15. mesta,« je še pred odhodom v Švico dejala Ilka Štuhec in odločno povedala, da se posveča tudi treningu slaloma. Kot je Mariborčanka večkrat poudarila, jo zanima vsestransko smučanje, s katerim naj bi se tudi v članski kategoriji prebila vsaj pod vrh, če ne še višje. Če bo zdržalo telo, je na dobri poti.

Program svetovnega pokala v alpskem smučanju, ženske (St. Moritz), sobota: superveleslalom (11.30), nedelja: veleslalom (prva proga ob 10.30, druga ob 13.30), moški (Val d'Isere), sobota: veleslalom (prva proga ob 10., druga ob 13. uri), nedelja: slalom (prva proga ob 9.30, druga ob 12.30).