Olimpija v drugi del tekmovanja, ko se bo s peterico moštev iz spodnjega doma pomerila po dvakrat, ne bo prenesla bonus točk. Četudi bi Ljubljančani v naslednjih štirinajstih tekmah prehiteli Innsbruck, to ne bi imelo nikakršnega pomena, saj točke za kvalifikacije prinašajo le mesta od sedem do deset, kamor Olimpija ne seže niti z daljnogledom. Slovenski prvaki bodo v boj za dve vstopnici, ki vodita v četrtfinale, krenili kot veliki avtsajderji. Poleg Innsbrucka, soseda na lestvici, bodo nasprotniki ljubljanskih hokejistov najverjetneje še Dornbirn, Alba, KAC in Gradec. Slednja bosta prav gotovo največja favorita za preboj v končnico, medtem ko bi Olimpija za tovrsten podvig potrebovala kar sedem ali osem zmag. Če moštvo ne bo doživelo nujne prevetritve, se scenariju o najslabši možni sezoni v zadnjih sedmih letih ne bo moglo izogniti.

Ob že tako podhranjenem kadru je zaradi finančne nebogljenosti kluba v bolj urejeno okolje odšel prvi strelec Jeff Ulmer. Večno poškodovani Scott Howes je zeleno-beli dres oblekel le štirikrat in v Ljubljani več časa preživi na pregledih v bolnišnici kot na ledu. Da Olimpija na kakšni tekmi sploh zmaga, je odvisno zgolj od dnevne forme vratarja Jerryja Kuhna in četverice mladih mož. Eden od teh je Miha Verlič. Fant je s svojo hitrostjo in iznajdljivostjo ideolog svojega napada, hkrati pa tudi največje odkritje tivolske sezone. Zaradi njegove igre se postopoma dvigujeta tako Aleš Mušič kot Andrej Hebar. Napadalci Žiga Pešut, Ken Ograjenšek in Gregor Koblar so razred zase in igrajo najbolj konstanten hokej. Morda ne bi bilo slabo, da bi jim trener Ivo Jan zaupal še za odtenek več odgovornosti, saj nima česa izgubiti. Spomnimo, da je gorenjski trio Jeglič-Tičar-Sabolič pred leti pripravil zgodbo o uspehu predvsem zato, ker je imel na Jesenicah osrednjo vlogo.

Pred najpomembnejšimi tekmami v januarju pa morajo sami s sabo razčistiti predvsem nekateri starejši domači igralci, pri katerih se poraja vprašanje, ali sploh še dohajajo raven tekmovanja v EBEL. Matej Hočevar je vedno slovel kot hvaležen defenzivni napadalec, a to jesen ni naredil še nič omembe vrednega. Branilca Igor Cvetek in Damjan Dervarič igrata tako, kot bi bila v svojem svetu. Njune poteze, ko na primer skupaj zaplavata v kot, namesto da bi čistila pred golom, niso razumljive nikomur. Ni najbolj pravično, da je Ivo Jan na zadnjih tekmah ravno najslabša branilca (zakaj sploh igrata v paru?!) dodelil najboljšim napadalcem, saj je njihova statistična uspešnost začela hitro kopneti. Prihaja čas za preizkus kakšnega branilca iz mladinskih vrst.

EBEL, danes ob 19.15: Olimpija – Znojmo, Linz – KAC, Alba – Salzburg, Dornbirn – Beljak, Gradec – Innsbruck.