Kadar se v ligi prvakov na gostovanje v Bolgarijo neki klub iz Slovenije odpravi z avtobusom, med evropsko elito predvsem nastopa in manj tekmuje. Natanko to se je dogodilo z odbojkarji ACH Volleyja, ki so se v goste k Dupnici odpravili na štirih kolesih, na cilj pa so po številnih peripetijah prišli šele po petnajstih urah vožnje. Ker plač ne dobijo, že dolgo niso niti profesionalci, ampak entuziasti, ki se zastonj ukvarjajo s svojo najljubšo dejavnostjo. V takšnih razmerah ni čudno, da je bil od njih boljši tudi bolgarski predstavnik, ki je včeraj prišel do sploh prvih točk v letošnji ligi prvakov. S porazom so odšle tudi možnosti, da bi ACH Volley prezimil v Evropi, saj zdaj ni več mogoč niti scenarij, da bi se s tretjim mestom prebil v drugorazredni evropski pokal CEV, saj ne more biti uvrščen med najboljše štiri tretjeuvrščena moštva po skupinskem delu. Ljubljančane zadnja tekma v ligi prvakov čaka prihodnji teden, ko bodo doma gostili Piacenzo.

Varovanci Luke Slabeta so tokrat igrali slabo, vse težave, od finančnih do zdravstvenih, so očitno prišle na površje. V Samokovu, kjer igra Dupnica domače tekme, so jih dočakali motivirani tekmeci, ki so se od Evrope in svojih navijačev želeli posloviti s prvo zmago v tem tekmovanju. In to jim je po zaslugi odličnega bloka in slabe igre slovenskih prvakov v napadu (predvsem v protinapadih) tudi uspelo. Borbenost je bilo edino, s čimer je pri svojih igralcih Slabe lahko zadovoljen. Potek igre je sicer poskušal spremeniti z menjavami (priložnosti nista dobila le bolni Jan Klobučar in Mario Koncilja), menjal je organizatorja igre, sprejemalca in korektorja, toda menjave pravega učinka niso prinesle, Bolgari so prišli do gladke zmage. Pri ACH pa je kljub težavam s hrbtom sicer igral tudi srbski bloker Milan Rašić.

»Edina večja razlika med nami in Bolgari je bila učinkovitost v napadu, kjer so bili oni izredno učinkoviti, mi pa smo bili tokrat nerazpoloženi in v napadu smo sprejeli tudi veliko slabih odločitev. Zaradi tega tudi ta očitna razlika v bloku v prid bolgarske ekipe. V vseh ostalih elementih ni bilo take razlike, tokrat smo bili na sprejemu celo boljši kot nasprotnik. V napadu smo delo slabo opravili in to je bil tudi razlog za poraz,« je dejal Luka Slabe, ki je poudaril, da so Bolgari dosegli kar 15 blokov, ACH Volley le devet.

Najbolj izenačen je bil tretji niz, kjer so Ljubljančani prišli do izenačenja na 22:22 in 23:23, toda končnico so bolje odigrali Bolgari, ki so se zmage veselili kot mali otroci, kar pa ni tako nenavadno, saj so vendarle prišli do prve zmage, ki je za tako mlado ekipo lepa spodbuda. »Tokrat smo naleteli na zelo razpoloženega nasprotnika, predvsem se je to videlo v učinkovitosti v napadu. Mogoče nismo dovolj tvegali na servisu, da bi jim tako otežili delo na sprejemu, a to bodo pokazale analize v prihodnjih dneh. Prišlo je do manjšega razpada sistema, kar je neobičajno, saj smo letos že igrali proti močnejšim tekmecem,« je iz Bolgarije sporočil kapetan ljubljanske zasedbe Andrej Flajs, ki ima težave s kolenom, toda časa za počitek ne bo. vra