Dugonjić je na tekmi v skladu z napovedmi začel zadržano. "Tekma je bil kalkulirana. Na evropskih prvenstvih si lahko privoščim, da zjutraj ne grem na polno, da ostanem s tekmeci in vidim kje sem. Sama tekma je bila dober pokazatelj. Ni bilo tako težko, kar pomeni, da sem kar dobro pripravljen, čeprav je bil dosežen izid sekundo slabši od osebnega rekorda. Zdaj se veselim popoldneva, kjer bo treba pokazati več," je še povedal svetovni podprvak v tej disciplini.

A sama tekma je nakazovala, da bo Dugonjić komaj prišel v polfinale, saj so ga na 75 metrih nekateri tekmeci že močno prehitevali in na zadnji dolžini je moral pospešiti za zanesljivo uvrstitev. "Počasi še vedno ne znam povsem pravilno plavati. Na koncu sem videl, da nekaj levo in desno od mene špricajo in seveda sem moral tudi sam plavati hitreje."

Govejškova poskrbela za manjše presenečenje

Ob koncu dopoldneva je za malo presenečenje poskrbela nosilka medalj z mladinskih evropskih prvenstvih Nastja Govejšek in na 100 prosto s 54,38 za 13 stotink sekunde izboljšala dve leti star rekord Nine Sovinek s prvenstva na Reki. Izid jo je ob 18. dosežku dopoldneva popeljal v polfinale. "Izid je za zjutraj zelo dober. Osebni rekord sem popravila za pol sekunde. Mislim, da lahko popoldan pokažem še boljšo predstavo, saj sem pripravljena za še hitrejši nastop," je bila vesela najmlajša slovenska olimpijka z zadnjih iger v Londonu.

Le tri desetinke od osebnega rekorda je bil počasnejši Žbogar. Izid 51,99 je na koncu zadostoval za 19. mesto. "Popoldan je možen tudi osebni rekord," je dosežek pospremil radovljiški plavalec.

Začetek tekmovanja nad pričakovanji

Za slovensko vrsto se je tekmovanje začelo nad pričakovanji. Ob dveh polfinalih najizkušenejših tekmovalcev so ostali po vrsti dosegli osebne rekorde. Začela je Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde in na 50 prsno z izidom 31,33 dosegla nov slovenski rekord. Lastno najboljšo znamko z lanskega EP v Franciji je popravila za dve stotinki sekunde, na koncu pa zasedla 25. mesto, 17 stotink prepočasi za polfinale. "Z izidom sem zadovoljna. Plavala sem osebni rekord in mislim, da sem dobro pripravljena. Nimam sicer prave frekvence za 50 prsno, a mislim, da bo šlo na 100 in 200 prsno super," je vtis po nastopu strnila slovenska reprezentantka.

Prvi članski državni rekord si je priplaval tudi obetavni plavalec mariborskega Branika Martin Bau, ki je bil s 3:45,43 za štiri stotinke sekunde hitrejši od rekorda Luke Turka na 400 prosto iz leta 2009 in bil na koncu 18. "Res sem srečen. To je bil moj pri nastop na EP in glavna disciplina. Komaj sem ga čakal. Pričakoval sem osebni rekord, a ne izida 3:45," je dejal Bau, ki je v svoji skupini zasedel drugo mesto, boril se je celo za prvo. "Videl sem, da na sredini eden maha, ali pa dva ... Na koncu je tako, da daš vedno vse od sebe in je, kar je."

Z osebnim rekordom tudi novinka Pintarjeva

Osebni rekord je s 55,12 na 100 prosto dosegla tudi druga novinka na EP, radovljiška mladinka Tjaša Pintar, ki je bila na koncu 30., s kakšno napako manj pa bi plavala tudi pod 55 sekundami in bila blizu polfinalu, za katerega je bil potreben izid 54,70. "Z osebnim rekordom sem zelo zadovoljna, na sami tekmi pa sem naredila majhno napako na obratu in tudi prihod v cilj se mi ni povsem izšel."

Peter John Stevens, mladinski svetovni prvak na 50 prsno, je na 100-metrski razdalji z 1:00,21 osebni rekord izboljšal za slabo sekundo in zasedel 40. mesto. "Želel sem si izid pod minuto, a v malem bazenu enostavno ne znam plavati. Prav noben od obratov se mi ni izšel," je bil v veliki želji malce nezadovoljen plavalec Triglava. Dve mesti je bil s 53,96 in osebnim rekordom na 100 delfin slabši Velenjčan Žiga Cerkovnik. "Tudi sam sem presenečen, saj v vodi nisem imel pravega občutka," je premierni nastop na Danskem opisal tekmovalec.

Že uvodne discipline so potrdile, da je letošnje EP zelo močno zasedeno. Rusinja Julija Jefimova denimo, svetovna rekorderka, je že v kvalifikacijah dosegla nov rekord prvenstev - 29,47 sekunde.