Minister in vlada imata seveda pravico razrešiti direktorja in prav je, da to storita čim prej, če vesta, da ne zna delati z denarjem. A je vprašanje, ali bo »oskubljena kura« z novo glavo lahko kaj bolj poskočno tekala med smrekami. Naj pomislek utemeljim s številkami. Zavod za gozdove je v letu 2012, ko so ga »oskubili kot kuro na kmečkem dvorišču«, iz državnega proračuna dobil 19,7 milijona evrov, od tega 17,6 milijona za stroške dela in 2,1 milijona za materialne stroške. Opozicijski poslanec Dejan Židan je Janševi vladi, ki je zavodu odvzela 2,6 milijona evrov, očital, da lahko ta institucija zaradi krčenja denarja »izgine z obličja Slovenije«. Spomnil je na poudarjanje zelenih delovnih mest, ki jih lahko ponudi predvsem veriga gozd-les, ta pa se začne pri gozdovih. »Ne more veriga dobro delovati, če skušate onesposobiti njen prvi člen,« je ocenil Židan in predlagal, naj vlada popravi to napako.

A je ni, zato je takratni direktor Zavoda za gozdove Jošt Jakša že oktobra 2012 naznanil, da jim zmanjkuje bencina za terensko delo, in službene poti gozdarjem močno omejil. Marca letos se je vlada zamenjala, eno glavnih besed v njej je dobil minister Židan, ki si je za prvega gozdarja – direktorja direktorata za gozdarstvo – izbral Jošta Jakšo, s katerim sta lani Janševo vlado zaman pozivala, naj ZGS vrne odvzeti denar. (Jakša je vmes ostal brez direktorskega položaja na zavodu, saj s kandidaturo za nov mandat ni uspel. Premagal ga je Ivo Trošt.)

Poglejmo, s kakšno finančno popotnico je Trošt vstopil v leto 2013. Za delo javne gozdarske službe, ki jo ZGS opravlja, je država sprva namenila 17,2 milijona evrov ali 2,5 milijona manj, kot je imel v letu 2012 na voljo bivši direktor. Z jesenskim rebalansom proračuna je Židan ZGS sicer dodal 1,4 milijona (1,2 milijona za plače in 165.547 evrov za materialne stroške), a ima zavod kljub temu še vedno 1,1 milijona evrov manj denarja kot lani, ko ga je vodil Jakša in je bil »oskubljena kura«. Samo pri materialnih stroških, zaradi katerih je terenska gozdarska služba zdaj obtičala v pisarnah, je negativne razlike 316.000 evrov.

Minister Židan je poleg tega letošnje poletje uvedel prevoznice za les, da bi stopil na prste tihotapcem lesa, stroške njihove izdaje pa naprtil Zavodu za gozdove Slovenije. Vodja sektorja za strokovne zadeve na ZGS Živan Veselič pravi, da jih bodo prevoznice letos stale okoli 200.000 evrov. To je 222-krat več, kot so inšpektorji, policisti in cariniki doslej izrekli kazni tihotapcem lesa zaradi ugotovljenih nepravilnostih s prevoznicami.

Zapisano nakazuje, da bo imel ob nespremenjeni organiziranosti obilne gozdarske službe (na zavodu je okoli 700 zaposlenih, poleg njega se z gozdovi ukvarjata tudi sklad kmetijskih zemljišč in kmetijska zbornica) z vodenjem ZGS težave vsak, ne glede na to, čigavo strankarsko značko nosi. Razen seveda, če ga ne bo Židan na to mesto zvabil z dodatno finančno injekcijo. Toda to bi bilo očitno znamenje, da gre v tej zgodbi le za politično igro treh petelinov (Trošta, Jakše in Židana), ki kokoš le še bolj skubi.