Načrtni zlom regije

»Zgodila se nam je selitev poslovne enote Elesa v Divačo, Uprave RS za javna plačila v Postojno, nekaterih pomembnih poslovnih funkcij Zavarovalnice Triglav in Telekoma v Ljubljano. Napoveduje se reorganizacija Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki se dotika tudi Soških elektrarn Nova Gorica. Napovedano je ukinjanje novogoriške enote Pošte kot samostojnega subjekta, zapiranje poslovalnic Nove Kreditne banke Maribor. In siromašenje se v zadnjih dnevih še nadaljuje, saj se širijo informacije o selitvi novogoriške enote kmetijsko-gozdarskega zavoda. Dogaja se nam gospodarsko in upravno siromašenje Goriške,« je srž problema pojasnil svetnik Valter Vodopivec, ki je razpravo tudi sprožil. Seznam ustanov – od bolnišnice, kulturnih in šolskih institucij do turizma – ki bi še lahko izgubljale svoj status, je dolg. Na Goriškem so prepričani, da to pomeni načrtno siromašenje regije, povečevanje brezposelnosti, ki jo že zdaj deli osmina občanov, izgubo moči regije ter izseljevanje izobražencev in mladih.

Regija lahek plen, ker nima vizije

Včerajšnje zahteve novogoriških svetnikov bržkone ne bodo imele velike teže pri odločitvah uprav omenjenih podjetij, nekatere so težko izvedljive in vprašljivo je, ali lahko svetniki od državnih družb zahtevajo, da se ne prilagajajo razmeram na trgu in reorganizirajo. »Tega ne moremo zahtevati, lahko pa od države zahtevamo, da poskrbi za enakomerni regionalni razvoj,« meni Vida Škrlj, svetnica in nekdanja direktorica Davčnega urada Nova Gorica. Zanimivo pa je tudi vprašanje, zakaj se siromašenje tako intenzivno dogaja prav Novi Gorici. Svetnik Anton Peršič je prepričan, da tudi zato, ker Nova Gorica nikoli ni imela strategije in vizije, kaj si želi postati, zato je bila lahek plen vsakokratnih sprememb. Kaj takega si nikoli ne bi upali narediti Kopru, meni Peršič.

Župan Matej Arčon se je prejšnji mesec že srečal z direktorjem HSE Blažem Košorokom in direktorjem Pošte Alešem Haucem. Zagotovila sta mu, da so strahovi Goriške odveč, a pisnega zagotovila za to vendarle nista dala. Po županovih informacijah naj bi poslovna enota Pošte v Novi Gorici ostala, a bo morala plačati davek največ šestih odvečnih delavcev. Tudi na Pošti so nam včeraj zagotovili, da se novogoriška enota ne bo ukinila oziroma združila s koprsko, da pa bodo v okviru racionalizacije začeli postopno centraliziranje posameznih delovnih procesov oziroma združevanje nekaterih oddelkov. Včeraj nam še niso mogli odgovoriti, kaj to pomeni za zaposlene v Novi Gorici, na ravni celotne družbe pa bodo prihodnje leto zmanjšali število zaposlenih za okoli 150, v večini primerov na mehak način.

Tudi v Holdingu Slovenske elektrarne so zatrdili, da nikoli in nikjer ni bilo govora o selitvi uprav. »Konkretni ukrepi, s katerimi bi izboljšali poslovanje skupine, še niso razdelani, zagotovo pa bo reorganizacija skupine HSE, ko se bo začela, na prvo mesto postavila socialno varnost zaposlenih, ki v nobenem pogledu ne sme biti ogrožena,« pojasnjujejo v holdingu.