Celovit pregled ugotovitev kaže, da nizka vsebnost vitamina D v organizmu ni vzrok, pač pa posledica slabega zdravja. To je vrglo senco dvoma na prakso, ko so jemanje dodatnega vitamina D priporočali kot preventivo pred akutnimi in kroničnimi boleznimi, kot so rak, srčno-žilne bolezni, diabetes, parkinsonova bolezen.

Sistematičen pregled znanstvenih študij, ki so ga objavili v reviji Lancet, specializirani za diabetes in endokrinologijo, ni potrdil prepričanja mnogih znanstvenikov, da ima verjetno vitamin D vlogo pri preventivi pred boleznimi. Tako skoraj polovica odraslih Britancev jemlje dodatke vitamina D, kar stane 600 milijonov dolarjev na leto.

Dobro je znano, da vitamin D spodbuja izkoristek kalcija in nastajanje kostnine, opazovalne študije pa so tudi nakazale možno povezavo med nezadostnim nivojem tega vitamina v telesu in povečanim tveganjem za razvoj številnih kroničnih in akutnih bolezni. Ni pa bilo znano, ali prvo pogojuje drugo. Zato so izvedli več kliničnih študij, v katerih so preverjali, ali lahko z dodajanjem vitamina D zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.

»Če ugodnih učinkov visokih koncentracij vitamina D, ki so jih opazili v opazovalnih študijah, ne potrdijo tudi randomizirane študije, ki so zlati standard za ugotavljanje vzročnosti, potem je povezava med vitaminom D in boleznimi verjetno posledica psiholoških ali kakih drugih dejavnikov, povezanih s temi boleznimi,« je razložil vodilni avtor članka v reviji prof. Philippe Autier iz Mednarodnega inštituta za raziskovanje preventive v francoskem Lyonu. Autier in kolegi so analizirali podatke iz 290 opazovalnih študij in 172 randomiziranih kliničnih študij o tem, kakšni so učinki vitamina D na bolezni, ki ne obsegajo kosti. Ugotovili so, da koristnih učinkov, ki so jih navajali v opazovalnih študijah (na primer, da se za do 58 odstotkov zmanjša tveganje za srčno-žilne dogodke, do 38 odstotkov za razvoj diabetesa in do 34 odstotkov za razvoj raka v danki in na debelem črevesu), v randomiziranih študijah niso potrdili. Pravzaprav v pregledu zadnjih randomiziranih študij niso ugotovili enega samega koristnega učinka povišanih odmerkov vitamina D na pojav bolezni, njihovo resnost ali potek.

To po mnenju Autierja pomeni, da je upad količine vitamina D v telesu znak pešajočega zdravja. Staranje in vnetni procesi, ki prispevajo k nastanku bolezni oziroma so prisotni med boleznijo, nižajo koncentracijo vitamina D v telesu. To razloži, zakaj pri številnih boleznih odkrijejo pri bolnikih pomanjkanje vitamina D.

Nova odkritja tako ne potrjujejo uporabe vitamina D pri preventivi pred boleznimi, ki niso povezane s kostmi. Potrebne pa so dodatne klinične študije, ki bi ugotovile učinke vitamina D na zdravstveno stanje teh bolnikov. lo