Avgusta je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je odigral ključno vlogo pri boju za organizacijo zimskih olimpijskih iger 2014, izdal predsedniški dekret, s katerim je prepovedal vse proteste o temah, ki niso neposredno povezane z olimpijskimi igrami. Zdaj je Moku uspelo, da bo v Sočiju posebno območje, protestno zona, kjer bodo ljudje lahko jasno in glasno izražali svoja mnenja.

Putinov dekret je sledil junijskemu spornemu zakonu za "zaščito otrok in mladine pred homoseksualno propagando". Zakon predvideva 5000 rubljev kazni (117 evrov) za posameznike, ki bodo širili informacije, "usmerjene v oblikovanje netradicionalnih spolnih praks" pri mladoletnikih. Tolikšna globa jim grozi tudi, če bi povzročili "izkrivljeno razumevanje", da so gejevski in heteroseksualni odnosi "družbeno enakovredni". Za javne uslužbence, ki bi "propagando" širili prek medijev ali svetovnega spleta, so predvidene kazni v višini do 200.000 rubljev (4680 evrov).

Tujcem ne grozi samo denarna kazen, temveč tudi zapor do 15 dni in izgon iz države. Organizacijam grozi kazen do milijona rubljev kazni in prepoved delovanja za 90 dni. Zaradi omenjenega zakona so se pojavile tudi številne pobude po bojkotu iger, a jih Bach, ki je septembra na predsedniškem položaju Moka nasledil Jacquesa Roggeja, zavrača. Zato je veliko naporov vložil v pogovore z organizatorji.

"Pozdravljamo odločitev organizacijskega odbora, ki je sad naših dolgotrajnih pogovorov z ruskimi partnerji, saj menimo, da mora imeti vsak človek pravico do izražanja lastnega mnenja," je dejal Nemec Bach, ki sicer za zdaj še ne ve, kje v Sočiju bo stala protestna zona: "Protestna zona bo v Sočiju odprta za vse, ki bodo želeli izražati svoja mnenja ali pa protestirati proti čemur koli. Za zdaj še ne vem, kje je njena predvidena lokacija."

Pred dnevi sta tako nemški predsednik Joachim Gauck kot podpredsednica evropske komisija Vivianne Reding sporočila, da ne bosta obiskala Sočija med olimpijskimi igrami. Zlasti Redingova je bila pri tem zelo odkrita in je dejala, da zaradi kršenja človekovih pravic ne bo odpotovala na igre v Soči v znak protesta proti ruski vladi.