Za kakšen način prenove ste se odločili?

Želeli smo ohraniti tisto, kar je bilo dobro in so gostje imeli radi, tako da smo stari del ohranili in le kozmetično uredili, ostalo pa temeljito prenovili. Predvsem tehnično je lokal posodobljen, saj je skoraj celotna osvetlitev v LED-tehniki, ogrevanje na toplotno črpalko brez emisij, nov prezračevani sistem, novi hladilni sistemi... Želeli smo si, da je lokal energetsko čimbolj varčen. Vsebinsko pa smo želeli, da bi gostilna postala prijazna gostom, zato smo uporabili les in kamen, da bi dobili domačnost, ki jo od Livade pričakujejo gostje. Naredili smo previjalnico za dojenčke, celoten lokal je dostopen invalidom na vozičkih. Podobno smo pristopili tudi pri prenovi zunanjega vrta, ki je biser lokala in zato želimo to izjemno lego ponuditi našim gostom. Uredili smo otroško igralnico, parkirišče za kolesa. Vse poti so speljane krožno in omogočajo dostop do rečnega priveza tudi z vozički, kar prej ni bilo mogoče. Posebej smo ponosni na zunanje lesene paviljone, ki omogočajo od zgodnje pomadi do pozne jeseni uživanje ob naši hrani s pogledom na Ljubljanico. Postavili smo tudi poročni paviljon in večji prostor, ki je namenjen zunanjim prireditvam.

Če prav razumemo, vam je veliko do ohranjanja spomina na prostor, kot je bil videti še v črno-belih časih?

Tako je. Tradicija je zelo pomembna in je ne smemo kar tako spreminjati, zato menimo, da je to potrebno upoštevati pri vsaki prenovi. Želeli smo ustvariti prostor za druženje v sozvočju z naravo in reko, ki teče mimo.

Kašna je vaša ponudba oziroma na kakšen način ste prilagodili staro ponudbo gostilne?

Ohranili smo jedro jedi, ki so značilne za vsako slovensko gostilno (pečenka, zrezki...), in jo naročajo tradicionalni obiskovalci Livade. Poleg tega smo jedi nekoliko posodobili, imamo tudi nekoliko lažjo hrano, ki jo sedanja aktivna generacija vse bolj zahteva. Menimo, da nam je dobro uspelo, pri jedilnem listu nam je pomagal mojster Andrej Goljat s svojimi strokovnimi nasveti.

Torej bi lahko rekli, da gre za slovensko kuhinjo, obogateno s sodobnimi tujimi vplivi?

Ja, lahko, sedaj je to trend, saj se kulinarika spreminja kot vsaka druga stvar. Poudarek je na zdravi, sveži in kakovostni hrani, brez pretirane filozofije in molekularnih prijemov.

Imate tudi posebno peč, ali lahko poveste, za kakšno napravo gre?

Slovenci imamo radi stvari z žara, vendar takoj pomislimo na čevapčiče, čeprav lahko na žaru naredimo številne stvari. Na Livadi imamo vrhunsko peč na žar z imenom Josper, ki prihaja iz Španije, iz mesteca blizu Barcelone. V njej pripravljamo na izredno visoki temperaturi okoli 380 stopinj meso, ribe in zelenjavo. Jedi dobijo specifičen okus, dim pa ostaja v tej peči in se ne širi po prostoru, zaradi posebnega sistema za saje in dim. Lahko rečemo, da je veliko gostov, ki zdaj pridejo k nam ravno zaradi jedi iz te peči. Kot primer lahko navedem, da podobno peč uporabljajo vrhunske restavracije po vsem svetu za steake, T-bone in ribe. Malo pred nami so jo recimo kupili v restavraciji Atmosphere Burj Kalifa v Dubaju.

Kakšni gostje vas obiskujejo in kaj si od vas želijo?

Lahko rečem, da nam uspeva pridobivati goste, ki smo jih želeli od samega začetka, in to je srednji razred, ki predstavlja največji del slovenske populacije. Konec koncev imamo 300 sedežev in ne moremo kuhati za 30 ljudi. Je pa dejstvo, da postajajo gostje vse bolj razgledani in vedo, kaj želijo, a menimo, da nam vse bolj uspeva ustreči njihovim željam in pričakovanjem.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost, kaj si želite še izboljšati?

Predvsem želimo ljudem predstaviti novo Livado, ki je sveža, naravna in ljudem prijazna – ta pogled se začne že na naši spletni strani. Pazili smo tudi pri cenah, ki predstavljajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Neprestano se trudimo zagotoviti najboljši možen servis.

Verjetno boste poskusili še bolj izkoristiti vrt, ki je na obali Ljubljanice.

Seveda, vrt je naš največji adut, saj nimamo nobene konkurence v Ljubljani. Še posebej zdaj, ko je povsem prenovljen in je primeren za zunanje prireditve, zabave, sprejeme ali poroke. Možnosti je ogromno in jih poskušamo tudi turistično izkoristiti. Pogovarjamo se s Turizmom Ljubljana, lastniki rečnih ladij in turističnimi agencijami o programih in vključitvi Livade v njihovo ponudbo. Smo na začetku, vendar trdno prepričani, da je naša usmeritev prava.