Dobrotnik s 400.000 evri

Vincenc Draksler je v tujini živeči Kranjčan, ki je že veliko pomagal pri boju z odvisnostjo od mamil med mladimi. Za center v Blažunovi gostilni ni bil navdušen, a je letos mnenje spremenil in podaril občini 270.000 evrov, še okoli 125.000 pa naj bi jih prispeval prihodnje leto. Nada Bogataj Kržan, ki vodi oddelek za družbene dejavnosti in je vodilna tudi v Fundaciji Vincenca Drakslerja, nam je pojasnila, da so 300.000 evrov za medgeneracijski center letos porabili zgolj za projektno dokumentacijo. V prenovo objekta pa naj bi po njenih zagotovilih vključili socialno podjetje, ki sicer deluje v okviru fundacije. Istočasno bodo v projekt vključili tudi ekološke oziroma socialne vrtove v bližini objekta, ki leži v neposredni bližini mestnega jedra.

Na občini sicer niso uradno nikdar odstopili od projekta povezave med mestnim jedrom in okoli 15.000 prebivalci Planine, ki bi potekala ravno tam, kjer stoji Blažunova gostilna. A na občini očitno kljub temu menijo, da v stavbo ni škoda vložiti poldrugega milijona evrov. In to čeprav bi ga lahko umestili tudi kam drugam.

Ob Prešernovem gaju v samem mestnem jedru in nedaleč od občine recimo že leta propada nekdanja srednja ekonomska šola. Prejšnja oblast je z njo želela rešiti problem pomanjkanja v vrtcih, sedanja je projekt ustavila. Po trenutnih usmeritvah naj bi z njo reševali pomanjkanje prostora v osnovnih šolah. Odločitve o vsebini so se sicer menjale z menjavo županov, skupen je bil le propad stavbe, ki je bila nekoč Kranju v ponos. Za prihodnje leto večji posegi spet niso predvideni.