Misel na Zaho Hadid so opustili

Staples je bil očitno vmesna različica, kajti ena od idej načrtovalcev prostora je bila tudi ta, da bi k sodelovanju privabili znamenito arhitektko Zaho Hadid in Novo Gorico že z njenim pečatom vpisali na svetovni zemljevid mest, ki jih je treba videti. A Hadidova je za Novo Gorico bržkone pobožna želja. Tudi Staplesa in njegov honorar so županu že očitali, a ta meni, da lahko pri naložbi z ustreznim in premišljenim načrtovanjem, ki temelji na bogatih izkušnjah svetovalca, veliko prihranijo. Občina in mesto morata delovati na vseh področjih tudi v času krize, odgovarjajo na občini.

Staples je že obiskal vseh deset kulturnih inštitucij na obeh straneh nekdanje meje, se srečal s 50 kulturniki in po pogovorih z njimi kot najboljšo možnost izluščil gradnjo novega kulturnega centra. »Dosedanji kulturni dom je utrujena ustanova brez arhitekturnega presežka. Sprašujem se, ali ga je vredno obnavljati in zanj zapravljati milijone, saj presežka iz njega ne bomo mogli narediti. Druga ideja je bila urediti čezmejni center in vanj povezati vse kulturne inštitucije. A to pomeni dve državi, dve mesti, devet različnih inštitucij in njihovih devet vodstev. Po naravi sem realist in vem, da do povezave vseh teh ne bi prišlo,« Staples pojasnjuje preostali dve možnosti. Veliko bolj realna se mu zdi tretja: gradnja povsem novega centra s 500 do 550 sedeži oziroma zgradbe z več oblikami, ki bi jo po potrebi prilagajali koncertom, plesu, zabavnim prireditvam, ne nazadnje lahko celo boksarskim dvobojem. Ob osrednjem prostoru naj bi center ponujal tudi prostore za vaje, za umetniški inkubator, kjer bi se rojevale nove ideje, in prostor za druženje.

Najbolj kontroverzna lokacija travnik pred občino

Med možnimi lokacijami novega centra izstopajo tri: zelenica nasproti igralnice Perla, stavba remize ob železniški postaji in travnik pred mestno občino. Prvo so na občini že ponudili tudi novogoriški univerzi za gradnjo kampusa, pri remizi – zgodovinski stavbi v mestu s kratko zgodovino – je nekaj nerešenih lastniških vprašanj, kot najbolj zanimiv, a hkrati zelo kontroverzen pa se je izkazal travnik pred občino, ki ga nekateri umeščajo med zgodovinsko zelo pomembne prostore, drugi mu pravijo blatni dol. Staples meni, da bi mesto s kulturnim centrom na tem kraju veliko pridobilo, a odločitev prepušča politiki in čustvom meščanov. Ti bodo morali do gradnje razmisliti tudi o tem, kaj s preostalimi kulturnimi točkami po mestu, denimo s Točko ZKD ali z Mostovno. Na občini zagotavljajo, da jih nimajo namena pustiti praznih, Staples pa priporoča zgolj eno: »Ne tikajte in ne uničite Mostovne!«

Priznana plesalka Nastja Bremec je idej o novem kulturnem centru vesela in je prepričana, da ne bo zgolj popestritev za mesto, ampak tudi širše. Posebej pa je zadovoljna, da so se priprave lotili s pomočjo uglednega strokovnjaka in že v začetku prisluhnili potrebam in željam ustvarjalcev. A prosi, naj se občina ne ustavi zgolj pri gradnji. »Če hočemo, da bo center zaživel, ga bodo morali voditi pravi ljudje, ustvarjalci pa bomo potrebovali spodbude za delo tudi naprej,« meni plesalka, ki v Novi Gorici snuje manjši plesni ansambel. Morda bo prostor dobil prav v novem kulturnem centru.