Državna revizijska komisija je razveljavila postopek izbire nadzornika gradbenih del na planiški letalnici, a direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros zatrjuje, da gradnja poteka nemoteno in da bo letalnica dokončana do poletja. Kot je znano, so obnovo letalnice sprva načrtovali tako, da bi bila nared že do finala svetovnega pokala prihodnjega marca, a se je že prej zataknilo s pridobivanjem gradbenega dovoljenja, tako da bo finale med 20. in 23. marcem potekal na novi 140-metrski skakalnici. Tokratni zaplet z nadzorom naj ne bi vplival na nov potek gradnje nordijskega olimpijskega centra Planica.

Letalnico so sicer že začeli obnavljati, jeseni so tudi že porušili nalet. Zavod za šport Planica je prek javnega razpisa že lani za nadzor gradnje otroških in mladinskih skakalnic, spremljevalnih objektov in servisnega objekta Čaplja izbral podjetje Proctor. V javnem razpisu pa je zavod predvidel tudi nadzor gradnje letalnice in objekta za smučarske teke. »Ko smo oddajali naročilo za nadzor gradnje mladinskih skakalnic, še nismo imeli projektne dokumentacije za obnovo letalnice. Ko smo vse to pridobili, smo prek postopka s pogajanji brez objave naročanja zaradi dodatnih storitev nadzor za letalnico in tekaški del oddali istemu ponudniku. Še vedno smo prepričani, da smo ravnali prav in po zakonu,« je dejal Jelko Gros.

A na odločitev, da nadzorna dela tudi za letalnico in tekaški del (s čimer se je vrednost s prvotnih 33.700 evrov zvišala na skupno 120.700 evrov) Zavod za šport Planica brez novega razpisa odda družbi, ki je zmagala na prvem razpisu, se je pritožilo škofjeloško podjetje Lokainženiring in s pritožbo na državni revizijski komisiji tudi uspelo. Komisija je pred kratkim odločila, da mora Zavod za šport Planica celoten postopek ponoviti.

»To bomo tudi storili, vmes pa moramo zagotoviti, da gradnja poteka nemoteno. Ta hip za nadzor začasno skrbi Proctor, s katerim smo podpisali pogodbo za mala naročila,« je razložil Gros. Naj spomnimo, da letalnico obnavlja škofjeloški Tehnik s podizvajalci, ki je prej zgradil tudi obe novi veliki skakalnici. Zavod za šport Planica dela neposredno plačuje podizvajalcem. Vrednost celotnega projekta gradnje nordijskega centra je ocenjena na 48 milijonov evrov, večina bo evropskega denarja. Rok za dokončanje letalnice in spremljajočih objektov se izteče prihodnje leto, za tekaški del pa leta 2015. Gros je zatrdil, da evropski denar ni ogrožen in da jim bo uspelo dokončati vse začeto. Država je vmes že pridobila potrebna zemljišča (končani so razlastitveni postopki) za gradnjo tekaškega dela nordijskega centra, urediti morajo le še služnostne pogodbe za tista zemljišča, kjer bodo speljane tekaške proge. Planica sicer zdaj kandidira za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2019 skupaj z avstrijskim Seefeldom, nemškim Oberstdorfom in kazahstanskim Almatijem. Dokončna odločitev o prireditelju bo znana 5. junija prihodnje leto na zasedanju mednarodne smučarske zveze v Barceloni.