Domagoj Duvnjak, fant z vzdevkoma Dule in Domo, je rokometno kariero začel v klubu v rojstnem mestu Đakovo (oče Ivo je rokometni trener, s tem športom pa sta se ukvarjali tudi mama in sestra), a že pri 18 letih je zapustil Slavonijo in oblekel dres Zagreba. V treh sezonah je z Zagrebom osvojil po tri naslove državnega in pokalnega prvaka Hrvaške, z odličnimi igrami pa je avgusta 2009 poskrbel tudi za bogat in odmeven prestop v Hamburg, s katerim je podpisal triletno pogodbo. Ker je že med igranjem za Zagreb podpisal predpogodbo z ekipo iz pristaniškega mesta na severu Nemčije, ga je hrvaški klub celo začasno suspendiral.

A ker so Hrvati vedeli, da ga kljub še veljavni pogodbi ne bodo mogli zadržati, so želeli vsaj napolniti klubsko blagajno – zanj so hoteli milijon evrov. In to jim je tudi uspelo, kajti celoten prestop je bil vreden kar 2,25 milijona evrov, s čimer je Duvnjak pri komaj 21 letih postal najdražji igralec v rokometni zgodovini. Zagreb ga je prodal za 1,1 milijona evrov, Hamburg je moral plačati še 750.000 evrov odškodnine za predčasno prekinitev igralčeve pogodbe, Duvnjak se je za uresničitev prestopa moral odreči znesku 200.000 evrov, po neuradnih informacijah pa je Domagojeva letna plača v nemškem klubu znašala okoli 300.000 evrov.

S soigralci snemal videospot

»To je najlepše darilo, ki sem ga lahko dobil za rojstni dan. Iz pekla, kvalifikacijskega turnirja povabljencev za ligo prvakov, smo prišli do raja, naslova prvaka Evrope. To je neverjetno!« je navdušeno pripovedoval Domagoj Duvnjak, ki je 2. junija letos – le dan po svojem 25. rojstnem dnevu – s Hamburgom postal najboljši v Evropi. V velikem finalu sklepnega turnirja lige prvakov v dvorani Lanxess Arena v Kölnu je Hamburg po podaljških premagal Barcelono s 30:29, Duvnjak pa je k uspehu prispeval štiri zadetke (v evropski ligi prvakov v minuli sezoni se je kar 73-krat vpisal med strelce).

Prvih nekaj dni po prihodu v Hamburg je spal v hotelu, nato pa je dobil luksuzno stanovanje v isti zgradbi, v kateri je živel tudi zdaj že njegov nekdanji soigralec Igor Vori, ki je po minuli sezoni odšel v Pariz. Že nekaj let pred Domagojevim prihodom v Hamburg je zanj igral njegov reprezentančni soigralec Blaženko Lacković, o dobrem vzdušju v ekipi – v njej je Duvnjak eden od 13 tujcev – pa govori tudi marčevsko snemanje videospota kot parodije na spletno glasbeno uspešnico Harlem Shake. Vsak od igralcev je bil lik po lastni želji: Stefan Terzić se je oblekel v Borata, Igor Vori v Vladeta Divca, Duvnjak pa je bil preoblečen v natakarico z Oktoberfesta in je namesto prsi dal pod oblačilo dve rokometni žogi.

Poleg naslova evropskega prvaka je Domagoj v dresu Hamburga doslej osvojil še štiri lovorike: leta 2011 je bil prvak Nemčije, leto prej je zmagal v nemškem pokalu, dvakrat (2009, 2010) pa se je veselil tudi uspeha v nemškem superpokalu. Pogodbo s Hamburgom ima do konca letošnje sezone, že nekaj časa pa je jasno, da bo v naslednji oblekel dres trikratnega evropskega prvaka Kiela, čeprav je bila Hamburgova ponudba za podaljšanje sodelovanja zelo bogata. »Fantje, zdaj je tudi uradno: podpisal sem pogodbo s Kielom. Kot je tradicija v naši reprezentanci, bom zdaj dal za rundo,« je med nedavnim reprezentančnim turnirjem na Norveškem v hotelu v Oslu igralcem in članom strokovnega vodstva izbrane vrste Hrvaške dejal Domagoj, naročil 30 piv in moral zanje globoko seči v denarnico.

Vstal iz postelje in zrušil Slovence

Že med igranjem v Zagrebu je pri dobrih 19 letih debitiral v reprezentanci Hrvaške na SP 2007 v Nemčiji, na EP 2008 na Norveškem pa je osvojil prvo odličje na velikem tekmovanju – srebro. Kljub šele 25 letom ima Domagoj z velikih tekmovanj že šest kolajn: po tri srebrne (SP 2009 na Hrvaškem, EP 2008 na Norveškem, EP 2010 v Avstriji) in bronaste (EP 2012 v Srbiji, OI 2012 v Londonu in SP 2013 v Španiji), še vedno pa ostaja brez najžlahtnejšega odličja. Zanj bo imel priložnost na januarskem EP na Danskem, a simpatični in lepo vzgojeni Hrvat (nikoli ne reče ničesar slabega o nasprotnikih, sodnikih, trenerjih...) se diplomatsko izogiba konkretnim napovedim. »Osnovni cilj je polfinale. Če bomo zdravi in v popolni zasedbi, je vse mogoče.«

V reprezentančnem dresu, v katerem je doslej zbral 127 nastopov in dosegel 377 zadetkov, je bil prav 198 centimetrov visoki in 100 kilogramov težki organizator igre na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji usoden za Slovenijo. Na dan tekme za bronasto kolajno v Barceloni je imel Duvnjak zelo povišano telesno temperaturo (skoraj 40 stopinj Celzija) in je ves čas ležal v postelji v hotelski sobi. Dobil je tudi infuzijo in vstal šele nekaj ur pred tekmo, nato pa v dvorani Sant Jordi nasul Slovencem kar osem zadetkov (prvi strelec tekme) in je bil najzaslužnejši za zmago Hrvaške z 31:26 ter tretjo zaporedno bronasto kolajno naših južnih sosedov na velikih tekmovanjih po OI in EP v letu 2012.

Zaradi odličnih iger na januarskem SP v Španiji je bil kot najboljši srednji zunanji igralec izbran v idealno sedmerico tekmovanja, po mnenju večine strokovnjakov pa je nezasluženo ostal brez lovorike za najkoristnejšega igralca (MVP). Ta je odšla v roke Danca Mikkela Hansna, v anketi spletnega portala handball-planet.com (ta ga je izbrala tudi za najboljšega rokometaša na svetu v letu 2013), v kateri je sodelovalo več kot 26.000 ljudi, pa je za Duvnjaka – njegov najljubši hobi je spanje, idol pa Ivano Balić – kot najboljšega igralca SP glasovalo kar 61 odstotkov ljudi.

Domagoj skrbno skriva svoje zasebno življenje in ga želi na vsak način zaščititi pred javnostjo. Uradno je še samski, izvoljenka njegovega srca pa je vrstnica Lucija Žulj, nekdanja študentka socialnega dela v Zagrebu. »Po prihodu v Hamburg sem že od prvega dneva dalje vsak dan po telefonu dolgo govoril z Lucijo. Skoraj vso plačo sem porabil za plačilo telefonskih računov,« v šali pravi Domagoj, ki je skupaj z Lucijo obiskoval gimnazijo v Đakovu, v zvezi pa sta že osem let. Domagoj ima tri leta starejšo sestro Ivo, ki je po poklicu učiteljica in ki je bila nekoč rokometašica. A posredno je še vedno v rokometu, saj je dekle Marka Kopljarja, kar 210 centimetrov visokega reprezentanta Hrvaške, trenutno člana francoskega kluba Paris St. Germain in nekdanjega Domagojevega klubskega soigralca v Zagrebu.