Karavana v alpskem smučanju zapušča Severno Ameriko in se vrača v Evropo, kjer bo do konca sezone nadaljevala svetovni pokal. Moški se bodo konec tedna merili na veleslalomu in slalomu v Val d'Iseru, ženske pa bodo v St. Moritzu tekmovale na superveleslalomu in veleslalomu.

Najsvetlejša točka slovenske reprezentance na tekmah v Severni Ameriki je bila Ilka Štuhec. Mariborčanka je pokazala, da se v svoji tretji polni sezoni v svetovnem pokalu priključuje najboljšim smučarkam sveta v hitrih disciplinah. Najbolj se je izkazala s četrtim mestom na superveleslalomu v Beaver Creeku, sicer pa se je redno uvrščala okrog 15. mesta. Prvič se je tudi uvrstila med dobitnice veleslalomskih točk, iz Severne Amerike pa se vrača s skoraj 100 točkami več, kot jih je na drugi strani luže osvojila lani, kar je v olimpijski sezoni spodbuden dosežek.

Čeprav ima Tina Maze na začetku sezone več kot 150 točk manj kot v minuli sezoni, se bo v Evropo vrnila dobre volje. Razlog se skriva v tem, da še nikoli do zdaj v Lake Louisu ni tekmovala tako dobro kot letos. Dve smukaški uvrstitvi na šesto in 13. mesto (lani je bila sicer na superveleslalomu v Lake Louisu četrta) kažejo na dvig forme. Črnjanko decembra čakajo pomembne tekme v boju za skupno zmago svetovnega pokala. Na sporedu bosta kar dva veleslaloma (St. Moritz, kjer je lani zmagala, in Lienz, kjer je dosegla že številne bleščeče uvrstitve), na katerih bo morala napasti ter se v skupnem seštevku približati Lari Gut in Marii Höfl Riesch.

Spodbudni so tudi dosežki Maruše Ferk, ki se je dvakrat uvrstila med dobitnice smukaških točk (dvakrat je bila 25.), kar so bile prve točke slovenske smučarke po poškodbi. Hitrosti v Lake Louisu so namreč zelo visoke, na njih pa se dobro znajdejo hrabre tekmovalke. Maruša Ferk je bila vedno med njimi in je tudi po po poškodbi, kar jo lahko navdaja z optimizmom.

Vanja Brodnik se je s slabimi rezultati izgubila med sotekmovalkami. 57. in 53. mesto na smukih ter 43. mesto na superveleslalomu v Lake Louisu je precej manj, kot si je obetala.

»Okoli tretjega vmesnega časa sem storila napako, ko me je na progi poneslo precej nizko. V nadaljevanju sem skušala ohraniti čim več hitrosti, kar mi je sicer uspelo, a vse skupaj se je na času precej poznalo. Razveseljivo je, da je rezultat še vedno soliden, sama pa nisem najbolj zadovoljna, saj vem, da bi lahko odpeljala precej bolje,« je svoj smukaški nastop, ki ga je končala na 16. mestu, opisala Ilka Štuhec, ki si je tudi od včerajšnjega superveleslaloma obetala vidnejšo uvrstitev kot 23. mesto. »V spodnjem delu sem precej izgubila. Imela sem težavo s smučjo, ki mi na velikem mrazu ni najbolje prijela. Lahko sem zelo vesela, da sem na obeh smukih v Lake Louisu dosegla svoje najboljše rezultate,« pa je svoj nastop ocenila Tina Maze, ki je včeraj na tehničnem delu naredila večjo napako, zaradi katere je svoj nastop končala na enajstem mestu.

Vnovična slovenska moška beda

Če je slika ženske reprezentance v alpskem smučanju navzven spodbudna, je povsem drugače v slovenski moški reprezentanci. Slovenski alpski smučarji so na sedmih tekmah svetovnega pokala osvojili le enajst točk, in sicer po zaslugi 20. mesta Andreja Šporna na petkovem smuku v Beaver Creeku. Že lani smo poročali, da je slovenska alpska smučarska reprezentanca katastrofalno začela sezono, a je imelo na začetku decembra vsaj pet tekmovalcev točke svetovnega pokala, pa čeprav nihče med njimi več kot 13. Toda slovenska moška reprezentanca je osvojila točke v vseh disciplinah, v letošnji sezoni pa je daleč od njih. Vsi nestrpno čakajo tekme v Evropi, na katerih so lani hitri Slovenci dosegli nekaj odličnih uvrstitev, med katerimi je decembra izstopalo drugo mesto Roka Perka v Val Gardeni.

Konec tedna je slovenska alpska smučarska reprezentanca vnovič krepko zaostala za dobitniki točk. Klemen Kosi je bil na superveleslalomu s 40. mestom najboljši Slovenec, Andrej Šporn je bil 51., Rok Perko pa 53. Na veleslalomu je tekmoval le Kosi, saj so se v slovenski reprezentanci odločili, da zgolj na eno tekmo na dolgo pot ne bodo poslali Žana Kranjca. Slednji bo imel priložnost, da spodbudne vožnje z evropskega pokala pokaže v soboto v Val d'Iseru, kjer si bo skušal priboriti svoje prve veleslalomske točke svetovnega pokala. Kosi je končal na 52. mestu, najbolj pa je na progi nazadoval na zadnjem delu, kar kaže na to, da je v primerjavi s konkurenco slabše fizično pripravljen.

Zmagovalke Lake Louisa: Maria Höfl Riesch, Lara Gut in Lindsey Vonn

Junakinja Lake Louisa je bila Maria Höfl Riesch, ki je dobila obe smukaški preizkušnji. Nemka je prekinila več kot enoletni zmagovalni post, trojček zmag v treh dneh pa ji je preprečila superveleslalomska napaka v spodnjem delu proge. Nemška smučarska velemojstrica je v olimpijski sezoni izvrstno pripravljena, z zmagami v Lake Louisu pa spominja na sezono 2010/11, ko je premagala Lindsey Vonn na njenem domačem terenu in se na koncu veselila skupne zmage v svetovnem pokalu.

Ko je po dveh smukih kazalo, da je Lari Gut po dveh sicer solidnih smukaških uvrstitvah zmanjkalo zmagovitega bencina, je včeraj znova udarila s polno paro. Švicarka je dobila še četrto tekmo v sezoni (na superveleslalomu je bila druga Tina Weirather iz Liechtensteina, tretja pa Avstrijka Anna Fenninger) ter se veselila zmage še na tretjem različnem prizorišču, na katerem je nastopila – Söldnu, Beaver Creeku in Lake Louisu. Z zmago je Lara Gut znova prevzela skupno vodstvo v svetovnem pokalu.

Tretja največja zmagovalka Lake Louisa pa je Lindsey Vonn, ki je sicer na svojem najljubšem prizorišču dosegla že 14 zmag svetovnega pokala. Američanka je po petkovem tipanju smukaškega terena, ko se je postavila na smuči po desetmesečni odsotnosti, v soboto v cilju prvič dvignila roke. Štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala je zasedla enajsto mesto, ki se ga je zelo veselila. Včeraj je bila še boljša in je nastop končala na petem mestu.

Nov pričakovan šov Teda Ligetyja in presenetljiv Bodeja Millerja

Švicarska alpska smučarska reprezentanca ni zgolj močna v ženski konkurenci, temveč tudi v moški dosega vse boljše rezultate. Zmagoviti prvenec Patricka Künga, ki ga je dosegel v soboto na superveleslalomu, zato niti ni veliko presenečenje, saj je Küng že na drugih tekmah v hitrih disciplinah v tej sezoni dokazoval, da je odličen. Z drugim mestom v superveleslalomu je presenetil avstrijski anonimnež Otmar Striedinger, tretje mesto pa sta si razdelila Avstrijec Hannes Reichelt in Italijan Peter Fill.

Pravi veleslalomski spektakel pa je bilo mogoče vnovič videti sinoči v Beaver Creeku, znova pa ga je uprizoril Gospod Veleslalom, kakršen je smučarski naziv Teda Ligetyja. Američan je na progi, na kateri bo naslednjo sezono potekalo svetovno prvenstvo, tekmecem znova primazal zaušnico. Pogled na skupni seštevek svetovnega pokala pa razkriva, kar je večina poznavalcev svetovnega pokala vedela že pred sezono. Da se bodo za veliki kristalni globus udarili Norvežan Aksel Lund Svindal, Hirscher in Ligety.

Američan Bode Miller pa je včeraj z vrnitvijo na veleslalomski zmagovalni oder uprizoril še veličastnejšo vrnitev kot njegova rojakinja Lindsey Vonn. Miller se je med najboljšo veleslalomsko trojico uvrstil po šestih letih in pol, za pol sekunde pa je prehitel celo Marcela Hirscherja. Američani se očitno v olimpijski sezoni vse bolj sestavljajo in nobeno presenečenje ne bo, če bodo v Sočiju serijsko osvajali kolajne.

Še eno znano ime se je včeraj v Beaver Creeku izstrelilo na površje. To je Švicar Carlo Janka, nekdanji alpski smučarski zvezdnik, ki je v zadnjih sezonah pozabil smučati, kot so njegovo krizo poimenovali švicarski novinarski kolegi. Včeraj je Janka s startno številko 68 postavil enajsti čas prve proge, na drugi progi pa je s petim časom napredoval na kar šesto mesto.