Pred dnevi je Korošce vznemirila novica, da se bodo v mednarodnem koncernu avtomobilske panoge Johnson Controls NTU zaradi upada naročil težko izognili odpuščanju. Samo v tovarni v Slovenj Gradcu, v kateri je ta trenutek zaposlenih okoli 700 ljudi, naj bi bilo po nekaterih napovedih odveč okoli 80 delavcev. A kot zatrjujejo mnogi, gre za špekulacije, saj v podjetju za zdaj o presežnih delavcih (še) molčijo, več naj bi bilo znano ta teden. V družbi so pojasnili, da je situacija v evropski avtomobilski industriji še vedno težka, zato odpuščanj ne izključujejo.

Lojze Raško, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih organizacij Podravja in Koroške, pravi, da jih za zdaj o tem, da bi se v tem podjetju pripravljali na kakšno drastično odpuščanje, ni obvestil nihče. »Po eni strani v Johnson Controls veliko zaposlujejo, in to predvsem mlade kadre, medtem ko delo izgubljajo starejši, ki že imajo pogoje za upokojitev, delavci, ki so zaposleni za določen čas, in tudi tisti, ki so na delo napoteni k njim iz različnih agencij,« pravi Raško. »Na srečo težav nikjer drugje v regiji ni zaznati,« doda.

Številna podjetja rešuje izvoz

O stanju v gospodarstvu in napovedanem odpuščanju v družbi Johnson Controls smo povprašali tudi Tatjano Kupnik, direktorico koroške območne organizacije Gospodarske zbornice Slovenije, kjer v teh dneh že zbirajo informacije o stanju v vseh gospodarskih družbah na Koroškem. »Zgodbo okoli Johnson Controls zelo dobro poznam in kot zagovornica interesov regijskega gospodarstva se čutim prizadeto, da se nekatere zadeve v javnosti prejudicirajo in jih napihujejo tudi nekateri mediji. Vodstvo te družbe je odlično in v mojih očeh uživa velik ugled, zato sem prepričana, da bodo zadevo izpeljali tako, da na koncu ne bo veliko razočaranih. Sploh pa ne bo šlo za drastično odpuščanje čez noč, pač pa pričakovane, načrtovane odpovedi pogodb iz poslovnih razlogov,« meni Kupnikova.

Dodaja, da je največji razvojni potencial koroške regije tradicija. »Naši ključni stebri so podjetja z dolgoletno tradicijo, večinoma s področja predelovalne dejavnosti, ki dajejo kruh nekaj manj kot 70 odstotkom vseh zaposlenih v naši regiji. In tem gre v glavnem dobro. Govorim o vsaj 15 velikih družbah, ki kreirajo podobo naše regije, ki je izrazito izvozno usmerjena in ravno skozi povečan izvoz obvladujejo krizo. Številni so svoje poslovanje v primerjavi z letom 2012 celo izboljšali, glavnina tistih, ki se srečuje z znatnim upadom prihodkov, pa žal prihaja ravno iz avtomobilske in lesnopredelovalne industrije ter gradbeništva,« pove Kutnikova. In se priduša, da v javnem sektorju kakšnih rezov, ki bi jih morali narediti, zagotovo ne bo.

Decembra jih več ostane brez dela v Avstriji

Da stanje na Koroškem ni alarmantno, meni tudi Jasmina Uršič, vodja Zavoda za zaposlovanje v koroški regiji. V začetku oziroma prvi polovici letošnjega leta se je brezposelnost na Koroškem ves čas zniževala, jeseni pa imajo tradicionalno večji priliv mladih, ki končajo šolanje, in takrat se število prijavljenih brezposelnih vedno poveča. Oktobra lani je bilo na Koroškem brez dela 3762 ljudi, v savinjsko-šaleški regiji pa 3561. Letos je ta številka nekoliko večja, saj je bilo na Koroškem 4090 brezposelnih, v savinjsko-šaleški regiji pa 3548, kar je približno enako kot lani. Večjih odpuščanj ni napovedanih. Uršičeva pravi, da najlažje na Koroškem najdejo zaposlitev moški. »Varilci, kovinostrugarji, ključavničarji, obdelovalci kovin, krovci in kleparji so kadri, ki so najlažje zaposljivi,« pove. Po drugi strani se tako na Koroškem kot v Mariboru, zanimivo, decembra poveča število brezposelnih zato, ker se prijavljajo v evidenco tisti naši državljani, ki delajo v Avstriji in imajo tam zaposlitev le za določen čas. Konec leta jim pogodb ne podaljšajo, ker gre večinoma za sezonska dela, ki jih pozimi ni. »Sploh se v sosednji Avstriji že 15. decembra začenjajo prazniki in kolektivni dopusti,« kot zanimivost pove Uršičeva. Podobno je v Mariboru, kjer prav tako na podlagi izkušenj iz minulih let pričakujejo, da se bo v teh dneh v evidenco brezposelnih prijavilo več tistih, ki delajo v obmejnih regijah. »V Avstriji se decembra končujejo sezonska dela v gradbeništvu, kmetijstvu in gostinstvu,« pravi svetovalka generalne direktorice zavoda za zaposlovanja Mirjana Zgaga.