Tekmo mešanih ekip, prvo izmed štirih preizkušenj v smučarskih skokih tridnevnega sporeda v Lillehammerju, je nepričakovano dobila Japonska, potem ko je po polovici tekme kazalo na gladko zmago Avstrije. Japonski reprezentanti Juki Ito, Sara Takanaši, Daiki Ito in Taku Takeuči so po prvi seriji za avstrijsko vrsto Jacqueline Seifriedsberger, Daniela Iraschko, Thomas Morgenstern in Gregor Schlierenzauer zaostajali že za 24,1 točke. V finalu je v spremenljivih vremenskih razmerah prišlo do popolnega preobrata. Celo najboljši skakalec na svetu Schlierenzauer je bil v neugodnih vremenskih razmerah s skokom 85 metrov nemočen v dvoboju s Takeučijem, zato je Japonska slavila zasluženo zmago z velikansko prednostjo 40,2 točke.

Med osmoljenci tekme zaradi velikih nihanj v tehnični izvedbi v spremenljivem vetru in sneženju je tudi slovenska vrsta Maja Vtič, Ema Klinec, Jaka Hvala in Peter Prevc. Potem ko je bila Slovenija ob polčasu tekme na petem mestu, se je v finalu s tremi dobrimi skoki vrnila v boj za stopničke. Pred nastopom zadnjega skakalca Petra Prevca je bila celo tretja z minimalno prednostjo pred Norveško in Nemčijo v boju za zadnjo stopničko zmagovalnega odra. Če je bil Prevc v prvi seriji med junaki s skokom 101 meter, je v finalu pristal pri 88,5 metra, kar je Slovenijo potisnilo po lestvici navzdol na peto mesto.

»Tekma je minila v precej kaotičnih razmerah. Naša najmlajša članica Ema Klinec se v takšnih razmerah še ni najbolje znašla. Pri njej je bilo prisotnih še preveč šumov, ki so se ji prikradli v skok. Z drugim skokom je že pokazala večjo trdnost. Imamo izkušnjo več. Maja Vtič je skakala tako, kot je bilo za ekipo potrebno,« je po tekmi razmišljal trener ženske skakalne vrste Jože Berčič, ki ga danes čaka naporen dan. Ker je na Norveško dopotovalo 70 skakalk iz 17 držav, bodo imele dopoldne kvalifikacije za tekmo posameznic, ki se bo začela ob 15. uri.

Po kvalifikacijah za današnjo tekmo moških na srednji skakalnici je bil najbolj zadovoljen Nemec Richard Freitag. Po poškodbi se je v karavano vrnil z zmago in s tem še okrepil izjemno moč nemške ekipe. Zadovoljni so bili tudi v slovenskem taboru, saj jih bo na tekmi, ki se bo začela ob 17. uri, nastopilo kar šest. V kvalifikacijah je obtičal le Matjaž Pungertar (52. mesto), uspešni pa so bili Robert Kranjec (10. izid), Peter Prevc (13.), Jaka Hvala (27.), Tomaž Naglič (36.) in Rok Justin (39.), medtem ko je imel Jurij Tepeš nastop zagotovljen vnaprej.

»Peto mesto na tekmi mešanih ekip je lep dosežek, a ostaja kanček grenkega priokusa, ker smo imeli veliko priložnost za stopničke. V zadnji skupini sta bila Prevc in Schlierenzauer žrtvi luknje brez vetra, ki se je naredila na določenem delu skakalnice in sta bila brez pravih možnosti, da bi se sploh približala daljavi 90 metrov. V kvalifikacijah so fantje naredili kar nekaj napak, zato bodo morali na tekmi pokazati boljše skoke. Pozitivno je to, da bo na tekmi šest fantov, še posebno sem vesel za preboj Nagliča in Justina. Konkurenca je resnično zgoščena, saj je bilo v kvalifikacijah med četrtouvrščenim Nemcem Freundom s skokom 94,5 metra in Rokom Justinom, ki se je še zadnji uvrstil na tekmo, le 5,5 metra razlike,« je ocena selektorja slovenske slovenske moške vrste Gorana Janusa, ki ima nekaj skrbi zaradi zdravstvenih težav Roberta Kranjca.

Dvaintridesetletni Kranjčan je bil po dobrem skoku v kvalifikacijah izbran za nastop na tekmi mešanih ekip, a je zaradi povišane temperature in bolečin v želodcu ostal v hotelski sobi, namesto njega pa je na zaletišče odšel Hvala. »Zvečer se je počutil že precej boljše kot opoldne, ko se je ob prihodu v hotel kar tresel in ga je oblival mrzel pot,« je pojasnil Janus. Skakalci bodo jutri ob 15. uri tekmovali še na veliki napravi. V Lillehammerju bosta danes in jutri tudi tekmi nordijskih kombinatorcev.