Pogled na vrh lestvice svetovnega pokala v alpskem smučanju pri ženskah je presenetljiv. Predvsem po lanski izjemni sezoni Tine Maze. Medtem ko so si ji želele tekmice v olimpijski sezoni čim bolj približati, se je na začetku sezone izkazalo, da so jo celo prehitele. Z izjemo slalomskega uvoda v Leviju je Tina Maze v olimpijsko sezono startala precej slabše, kot si je želela, kar se je najbolj odražalo v veleslalomu, ko je na dveh preizkušnjah zasedla 18. in enajsto mesto, medtem ko je v minuli sezoni dobila prve štiri preizkušnje.

»Vesela sem, da se na treningu v Lake Louise počutim dobro pri hitrosti, kar mi je v preteklosti na tem prizorišču povzročalo največ težav. Pozna se, da sem opravila nekaj smukov. V Beaver Creeku se nikakor nisem spoprijateljila s progo. Bržčas zato, ker sem imela premalo smukaške kilometrine. Težko je, če ne znaš oceniti proge. Levi zavoji mi niso bili jasni. Moram pozabit na neuspehe. Sedaj se počutim precej bolje. Čutim, da prihajam v pravo formo. Ohranjam pozitivno naravnanost,« iz Lake Louise sporoča Tina Maze, ki je imela za razliko od številnih tekmic nekaj sreče pri menjavi lokacije, saj je Kolorado zapustila pred snežno nevihto, zaradi katere je veliko tekmic ostalo ujetih na letališču.

V Lake Louise so zimske razmere, saj termometer zjutraj kaže do minus 30 stopinj Celzija, kar Korošice ne moti. »Kako po slabšem začetku gledam prejšnjo sezono? Če vam povem po pravici, bi jo najraje kar pozabila. Dala mi je veliko stvari, ki jih prej nisem imela v takšnih razsežnostih. Se učim tudi tega, da vse zanimam. Vsega skupaj je preveč. Vse skupaj moram pozabiti. Lanska sezona je preteklost in pred mano so stvari, ki so bolj pomembne. To so nove preizkušnje in predvsem olimpijske igre,« je odkrita Tina Maze.

»Tina se sestavlja, kar je v tem trenutku najbolj pomembno. Že od junija ima težave s čelado, ki jih bom pojasnil nekoliko kasneje, da ne bo vse skupaj delovalo kot izgovor. Tina je lani delovala serijsko, letos pa se izkazuje, da ni 'mašina'. Iz položaja se bo treba rešiti potrpežljivo, kar ni moja najboljša lastnost. Znotraj ekipe smo imeli nekaj pravih sestankov,« pravi vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi ter priznava: »Odsotnost Livia Magonija se pozna, ker Tina ne jemlje sprememb z odprtimi rokami. Zato sem si želel, da bi ekipa ostala ista. Napačno bi bilo misliti, da se veleslalomsko ne smuča dobro, ker ni v ekipi več Livia. Ne smuča se dobro zgolj zato, ker je zakrčena. A bo gotovo smučala, kot se je nekoč. Morda bomo šele spomladi ujeli tiste, ki so trenutno v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Tino in bo bolj zanimivo za vse.«

Ženske bodo danes in jutri (nastop je potrdila tudi Lindsey Vonn) v Lake Louise tekmovale na dveh smukih (obakrat bo start ob 20.30), v nedeljo pa bodo severnoameriško turnejo zaključile s superveleslalomom (ob 19. uri). Na prvem treningu smuka je bila Tina Maze tretja, Ilka Štuhec enajsta, včeraj pa je bila Štuhčeva (11.) pred Mazejevo (13.).

Moški imajo v Beaver Creeku precej več težav z vremenom. Zaradi močnega sneženja sta najprej odpadla oba treninga smuka, včeraj pa so trening s težavo le izpeljali. Najhitrejši je bil Erik Guay. Danes se bodo najboljši smučarji sveta pomerili na superveleslalomu (18.45), v soboto bo smuk (ob 19. uri), v nedeljo pa veleslalom (prva proga ob 17.45, druga ob 20.45). Za osvežitev spomina: slovenski alpski smučarji na štirih preizkušnjah v tej sezoni na vseh štirih disciplinah še niso osvojili nobene točke svetovnega pokala.