A pot do najpomembnejše tekme sezone bo še naporna, saj morajo olimpijski nastop potrditi še z dosežki med posamezniki, kjer morajo obdržati vsaj tri mednarodne kvote. Prva priložnost za utrjevanje položajev bo konec tedna na dveh tekmah v Lillehammerju na Norveškem, kjer bodo tekmovali Oranič, Berlot in Jelenko, medtem ko je Plaznik odšel na univerzijado v Italijo. Na prvih dveh tekmah sezone je bilo očitno, da Slovencem manjka skokov na snegu, zato so med tednom trenirali na srednji skakalnici v Planici.

»Na start sezone smo šli s strahom, ker nismo točno vedeli, kakšna je forma v skokih. Ker je zadnji trening v Klingenthalu oviral veter, je bila očitna nesproščenost in zakrčenost. V Kuusamu smo na ekipni tekmi presenetili samega sebe, saj je bil načrt uvrstitev do osmega mesta. Glavni cilj sezone je bil prav slovenska norma za nastop na ekipni tekmi. Po dobrem uvodu v sezono bo veliko lažje. Trenutno najbolj potrebujemo še nekaj treninga na skakalnici, da bomo ujeli normalni tekmovalni ritem. Pri Oraniču je očitno, da nikakor še ni sproščen na skakalnici,« je povedal glavni trener slovenske reprezentance v nordijski kombinaciji Primož Triplat.

V letošnji sezoni ima nekaj lažje delo, saj ima prvič ob sebi dva pomočnika, ki skrbita predvsem za pripravo smuči. Na stalno varčevanje so že vajeni, zato je za nordijske kombinatorce nekaj povsem normalnega, da med pripravami na Pokljuki ne spijo v hotelu, ampak kar v vojašnici, kjer je v eni sobi skupaj sedem tekmovalcev in še trenerji. V primerjavi z lansko sezono niso povečevali obsega treninga, ker je treba formo preudarno načrtovati za olimpijski nastop, da tekmovalcev ne bi zdelala utrujenost.

»Na vsaki tekmi svetovnega pokala je želja imeti tekmovalca med prvo deseterico, realen cilj pa je uvrstitev do petnajstega mesta in še eden v točkah svetovnega pokala. Če se nam vse izide sanjsko, smo lahko še precej višje od desetega mesta,« je dodal Triplat, kateremu je v oči najbolj padel napredek Rusov, ki je očitno povezan s tem, da so gostitelji olimpijskih iger, saj so zelo razširili spremljevalno ekipo.

»Uvod v sezono je pokazal, da so v najboljši formi že po tradiciji Norvežani s popolno zasedbo štirih tekmovalcev in Nemci z dvema do tremi tekmovalci. Američani blestijo v tekaški smučini, zaenkrat so zelo skromni na skakalnici. Japonci so ostali tam, kjer so bili, torej pri vrhu. Pri Franciji sta dva v odlični formi, dva pa jo še lovita. Tudi Slovenija ni od muh. Pokazali smo svojo moč in smo lahko še boljši. Konkurenca se je zaradi olimpijske sezone še zgostila in zaostrila, zato bodo naslednje tekme zahtevne, saj bodo odločale malenkosti,« je klepet sklenil Triplat.