Okoli štiristo terenskih gozdarjev že tretji dan sedi v pisarnah, saj Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) nima denarja za bencin za službena vozila in za nakup rdeče barve, s katero gozdarji lastnikom gozdov označujejo drevje za posek. Kmalu zavod ne bo imel več niti direktorja, saj je vlada včeraj sprejela nenavaden sklep – obvestilo o razlogih za razrešitev direktorja ZGS. Formalno Iva Trošta sicer (še) ni razrešila, je pa dala na krajevno neobičajen način vedeti, da bo to storila.

Na vljudnostno pismo ministru je odgovorila vlada

In kaj je zagrešil Ivo Trošt, ki ga je 25. oktobra 2012 na ta položaj imenovala vlada Janeza Janše? V torek, 3. decembra, je kmetijsko-okoljskemu ministru Dejanu Židanu poslal vljudnostno pismo, v katerem ga je obvestil, da zavodu pri postavki materialni stroški za november in december primanjkuje 280.000 evrov in da bodo zaradi tega prisiljeni ustaviti nujna strokovna dela na terenu, med katera sodita tudi označevanje dreves za posek in izdaja prevoznic. Trošt je ministra v pismu med drugim prosil, naj preuči položaj zavoda, naj mu zagotovi vsaj minimalni znesek za strokovno delo do konca leta in naj zavod seznani s svojo odločitvijo.

Minister Dejan Židan je včeraj direktorju Troštu prek vlade sporočil, da ga bo razrešil, da je ZGS letos za delovanje javne gozdarske službe iz proračuna dobil skoraj 19 milijonov evrov in da je Trošt z odločitvijo o ustavitvi nujnih strokovnih del, ki jih je zavod dolžan opraviti, ravnal nevestno in malomarno. Trošt je namreč vodjem oddelkov in območnih enot z okrožnico odredil, naj ne uporabljajo službenih vozil, ker zavod nima denarja za gorivo. »Gozdarjem ne morem dati potnih nalogov, če zanje nimam finančnega kritja. Če bi jih dal, bi s tem kršil zakon o izvrševanju proračuna. Ko bi bil denar za materialne stroške zagotovljen, bi šla služba naslednjo uro na teren,« nam je pojasnil Trošt, ki krivdo za finančne težave zavoda pripisuje tudi vladi: »Naš finančni načrt temelji na predpostavki, da bo vlada zakon o gozdovih spremenila tako, da bo zavod dobil plačane materialne stroške za odkazilo lesa, a se to ni zgodilo.«

Šest sanacijskih načrtov v dveh mesecih

Očitke, češ da je ravnal malomarno in nevestno, Trošt ostro zavrača. »Ravno nasprotno je bilo. Prizadeval sem si, da bi javna gozdarska služba normalno delovala, zato smo v dveh mesecih pripravili šest sanacijskih načrtov. Je to malomarno delo? Tako kot me je vlada imenovala, me lahko tudi razreši, toda krivdne razloge za razrešitev mi bodo morali dokazati na sodišču,« napoveduje Ivo Trošt, ki je prepričan, da brez denarja in ljudi tudi nihče drug ne bo mogel voditi zavoda za gozdove, ki mu nalagajo vedno več dela.

Z enakimi težavami kot Trošt se je že lani vse leto ubadal tudi bivši direktor Zavoda za gozdove Slovenije Jošt Jakša. Oktobra 2012 je zavod zaradi pomanjkanja denarja močno omejil terenske vožnje svojim zaposlenim in Jakša je takrat napovedal, da jim bo za materialne stroške do konca leta zmanjkalo 400.000 evrov (letos 280.000). »Če bo treba, bomo zaprosili za kredit. Prvič v zgodovini zavoda,« je dejal Jakša in priznal, da ga je še bolj kot leta 2012 strah leta 2013, ko se obeta 12,5-odstotno znižanje mase za plače. No, Jakša si s tem več ne beli glave, saj lansko jesen ni bil uspešen s ponovno kandidaturo za direktorja zavoda za gozdove. Premagal ga je Ivo Trošt, ga »ponižal« v predstavnika za stike z javnostjo na zavodu, zato si je Jakša poiskal novo službo. Našel jo je pri Dejanu Židanu. Je direktor direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na kmetijskem ministrstvu, torej je pristojen za gozdarsko politiko in odloča tudi o usodi Zavoda za gozdove Slovenije.

Kmetje jezni zaradi »prizemljenih« gozdarjev

Gozdarji vedo povedati, da komunikacije med Jakšo in Troštom ni, včerajšnji sklep vlade v zvezi s Troštom pa si je mogoče razlagati na dva načina: da se Jakša z njim maščuje svojemu nekdanjemu tekmecu ali pa še kako dobro ve, da zavod le izsiljuje in da mu ne gre tako slabo, kot skuša prikazati vodstvo. Nerodno je samo to, da je povsem enake metode kot Trošt še pred dobrim letom uporabljal tudi Jakša, ko je sam vodil Zavod za gozdove Slovenije. Marjan Hren, lastnik gozda na Zreškem Pohorju in predsednik Društva lastnikov gozdov Dravinja-Hudinja, nam je včeraj takole opisal težave, ki jih ima zaradi »prizemljitve« gozdarjev: »Za 4. december sva bila z revirnim gozdarjem dogovorjena, da greva v gozd, da mi za posek označi drevje, ki mi ga je nagnil veter, in tudi nekaj nepoškodovanega drevja, saj je za prevoz treba zagotoviti minimalno količino lesa. Povedal mi je, da so gozdarji prizemljeni, da ne morejo nikamor, ker nimajo niti za bencin.«

Hren pravi, da so tudi drugi lastniki gozdov zaradi tega strašno jezni in užaljeni. »Zaradi opravilne nesposobnosti gozdarske službe so porušili vse moje delovne načrte. Ministrstvo za kmetijstvo mi s takšnim stanjem krati ustavno pravico do svobodnega razpolaganja z zasebno lastnino in posredno tudi do svobodnega trga. Čeprav v naši prestolnici že gorijo praznične lučke, kmetje, žal, ne moremo božiča začeti praznovati v začetku decembra. Morali bomo delati do božiča in še čez... To bi moralo veljati tudi za ministrstvo in javne službe!« je prepričan Marjan Hren, ki je zato v imenu društva lastnikov gozdov, ki ga vodi, kmetijskemu ministru poslal poziv, naj odpravi nered. Pa bo Židanu zgolj z zamenjavo direktorja Zavoda za gozdove Slovenije to uspelo?