"V Beaver Creeku sem zelo težko osvojila progo in nikakor nisem razumela, kako je treba smučati, zato tudi nisem upala tvegati ter nisem ne vem kako dobro oddelala tistega vikenda. V Lake Louisu je po takem treningu bistveno lažje, saj imam v nogah za sabo štiri dni smuka. Treba je iskati pozitivne stvari in pozabiti na neuspehe, ki so se zgodili," je dejala najuspešnejša slovenska alpska smučarka, ki ohranja pozitivno naravnanost.

Na prvem uradnem treningu smuka, v Lake Louisu bosta na sporedu dva smuka in superveleslalom, je vpisala tretji čas: "Predvsem sem vesela, da sem se dobro počutila, ponavadi so mi tukaj velike hitrosti povzročale največ problemov, medtem ko zdaj čisto drugače dojemam celo progo, ker imam že nekaj treninga za sabo in je bistveno lažje. Zlasti sem zadovoljna z občutki za drsenje."

Težka čelada slabo vpliva na njene mišice

Mazejeva je zadovoljna z veleslalomom v Beaver Creeku: "To 11. mesto je daleč, ampak vseeno ni tako daleč. Mislim, da sem smučala bolje, kot kaže rezultat. V prvi vožnji sem naredila v ravninskem delu napako, ki me je stala veliko časa, težave pa sem imela tudi v drugi vožnji. Te mi povzroča nova, težka čelada, kar vpliva tudi na moje mišice. V drugi vožnji tako polovico proge nisem čutila rok, imela sem mravljince in je bilo zelo težko napadati. Kljub temu, da stvari izgledajo slabo, se kaže veliko dobrih stvari in me ne skrbi, da bi v takem ritmu nadaljevala, ker čutim, da prihajam v pravo formo."

Veliko bolje, odkar kuha Massi

Za razliko od minulih sezon se Mazejeva tokrat zelo dobro počuti v Severni Ameriki, čeprav so jih pričakale polarne razmere s temperaturami 30 stopinj pod ničlo: "Bistveno drugače je, odkar kuhamo sami, saj se v minulih sezonah nikakor nisem mogla privaditi na tukajšnjo hrano. Odkar kuha Andrea Massi, je povsem drugače, tudi treninge lahko bistveno boljše planiramo. Prav uživam tu, lepo je, tudi v Lake Louisu mi je zdaj bolj 'fajn', ko imam v nogah že nekaj smukaškega treninga."

Jezna na lansko sezono

Glede rekordne minule sezone, v kateri je kot prva Slovenka v zgodovini osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter podrla rekord po številu osvojenih točk v eni sezoni svetovnega pokala, pa je nekoliko v šali razkrila "resnico": "Sem prav jezna na lansko sezono, zlasti pozornosti svetovnih fotografov in kamer na vsakem koraku je na trenutke preveč. To, kar sem naredila lansko sezono, me ne zanima več, to je preteklost, zdaj so pred mano stvari, ki so bolj pomembne, in to so olimpijske igre in letošnja sezona."

Massi je podcenjeval

Vodja ekipe Team to aMaze in Tinin partner Andrea Massi je zadovoljen zlasti s prebliskom v veleslalomu: "Videl sem nekaj pravih zavojev in viden napredek, mogoče je bila celo pripravljena zmagati. Tina se po sijajni sezoni počasi sestavlja, kar je zelo težko. Tina ni mašina, ni stroj, lani je delovala izvenserijsko. Mislil sem, da v novi sezoni ne bo imela takšnih težav in bo startala na enaki stopnji znanja in zrelosti, ki jo je že dosegla lani, vendar pa sem očitno to podcenjeval. Treba je biti potrpežljiv, hkrati pa smo imeli v ekipi nekaj pravih sestankov in je že bolje. Kdor je kdaj tekel na 800 metrov, ve, da zasledovati kdaj niti ni tako slabo. V Beaver Creeku smo se tudi mi pridružili 'turistom', zdaj pa je temu konec in upam, da bomo v Lake Louisu naredili rezultat. Tina zna smučati, treba ji je pustiti čas in biti miren, ne gledati na točke in rezultat. Mislim, da bo še zanimivo in bomo spomladi ujeli tiste, ki so zdaj v ospredju."

Massi: »Čelada je velika in zelo moteča težava«

O težavah s čelado pa je Massi dejal: "Ne bi želel, da se opozarjanje na tehnične težave razume kot izgovor. Gre za veliko in za Tino zelo motečo težavo, ki se vleče že od junija. Vesel sem, da smo v Lake Louisu končno dobili pravega strokovnjaka, težave še niso dokončno odpravljene, smo pa naredili korak naprej. Nova čelada, ki smo jo dobili na podlagi novega pravilnika Mednarodne smučarske zveze, Tino tišči in je zanjo pretežka, kar je zelo nevarno, upoštevajoč obremenitve, katerim je tekmovalec podvržen v hitrih disciplinah. Moteč faktor je bila tudi kombinacija čelad in očal in je bila del Tininega neuspeha, ni pa bil edini faktor."

»Tina ne pogreša Magonija, pač pa je zakrčena in nesproščena«

Massi je priznal, da se pozna odsotnost trenerja Livia Magonija: "Tina je tak človek, ki zelo težko sprejme koga novega v ekipi, zato sem na vse načine hotel da ekipa ostane ista. Največja napaka pa bi bila, če bi mislili, da je Tina smučala dobro veleslalom, ker je bil Magoni, in zdaj smuča slabo, ker ga ni. Tina smuča slabo, ker je zakrčena, nesproščena in ker je obremenjena z drugimi stvari, zdaj se počasi njena glava čisti in prepričan sem, da bo smučala tako, kot je nekoč."