Pri Celjanih, ki so že po ponedeljkovem dopoldanskem treningu odpotovali v karanteno v Terme Olimia in se zavili v popoln medijski molk, je v primerjavi s sobotno evropsko tekmo proti Zagrebu prišlo le do ene igralske spremembe. Med šestnajsterico se je namesto Nikole Ranevskega znašel Rok Praznik, ki zaradi kratkotrajnega igranja v Katarju nima pravice do nastopa v ligi prvakov. Kljub težavam sta zobe stisnila Nemanja Zelenović (vso noč pred tekmo je bruhal) in Gašper Marguč (koleno), ki sta dosegla tudi prve štiri zadetke za gostitelje in poskrbela za prvo vodstvo s plus dve (4:2).

A državni prvaki iz Velenja, ki so zaradi bolezni tik pred zdajci ostali brez svojega prvega ostrostrelca Klemna Cehteta (manjkala sta tudi Luka Dobelšek in Darko Cingesar), so po štirih zaporednih golih v dvanajsti minuti prvič imeli dva zadetka naskoka (9:7). In to kljub temu, da je njihov vratar Benjamin Burić v isti minuti zbral šele prvo obrambo, toda po drugi strani se je celjski vratar Matevž Skok z žogo prvič srečal šele v petnajsti. Gostujoči dvojec Mario Šoštarič in Senjamin Burić (skupaj devet golov v prvem polčasu) je bil nerešljiva uganka za obrambo pivovarjev, po osmem izenačenju (14:14) pa je končnica pripadla Velenjčanom, ki so Celjanom v 30 minutah nasuli kar 17 zadetkov, evropski Zagreb pa v 60 minutah le 20.

Na začetku drugega polčasa so Celjani izkoristili dve zaporedni izključitvi Gorenja (Burić, Medved) in nekaj sodniških daril ter se približali na 17:18. »Cigani, cigani,« so skandirali tako celjski kot velenjski navijači, grde besede pa so letele na sodnika Damjana Pangerca in Nenada Maslešo, ki nista bila na ravni derbija. Velenjčani so s fantastično bojevitostjo in pod taktirko še bolj fantastičnega Staša Skubeta nekajkrat imeli rekordno prednost štirih golov (nazadnje pri 28:24 v 55. minuti), a je vseeno sledila dramatična končnica. Toda v njej Celjani tudi z dvema igralcema več niso dosegli gola, se vseeno dvakrat približali le na gol razlike, a ko je Marko Dujmovič slabe pol minute pred koncem zadel za 30:28, je bilo domačih sanj o prekinitvi črne serije devetih porazov dokončno konec.

»Garanje, garanje, garanje – to je bil naš moto v igri. Imeli smo velike težave s sestavo ekipe, tudi z Ribnico smo se v nedeljo zelo mučili, a za derbi so se fantje maksimalno motivirali in odigrali vrhunsko. V obrambi smo Celjane ustavljali tudi z le štirimi igralci, v napadu pa smo bili odgovorni, disciplinirani in učinkoviti. Tri točke prednosti na lestvici so lep kapital. A do konca sezone je še daleč, vseeno pa je to precejšnja psihološka prednost za nas,« je dejal Gorenjev trener Ivan Vajdl. Celjski trener Vladan Matić je takoj po tekmi svoje fante zaprl v garderobo in sledil je dolg sestanek z ostrimi besedami. »Ali so padale težke besede? Kar se dogaja v garderobi, naj ostane v garderobi,« je dejal celjski igralec Luka Žvižej in nadaljeval: »Razočarani smo. Bitka je izgubljena, a vojna še zdaleč ne.«