»Jakov Fak je že tolikokrat presenetil in vedno znova to lahko pričakujemo. V Östersundu je bil med desetimi najhitrejšimi v smučini in s tem dokazal, da je sposoben narediti korak na stopničke. Presenetiti je seveda mogoče z odličnim, brezhibnim streljanjem. Ne morem pa napovedati, kdaj in kolikokrat bo to uspelo do 20. marca. Tedaj pa se bo sezona ocenjevala predvsem po tem, ali bo v Sočiju osvojena kolajna ali ne. Zato nam ne ostane drugega, kot da smo zgolj potrpežljivi, moramo tekmovati in nadaljevati začrtan sistem dela, potem bomo videli,« je delček razmišljanj Uroša Velepca, glavnega trenerja biatlonske reprezentance pred nadaljevanjem tekem svetovnega pokala v biatlonu od jutri do nedelje na Tirolskem. Klemen Bauer bo na petkovi tekmi startal kot deseti v skupnem seštevku po dveh posamičnih tekmah, Fak je 42., Teja Gregorin 32. in Andreja Mali 41. Ostala trojka Janez Marič, Peter Dokl in Anja Eržen ni osvojila točk. Z izjemo Bauerja je to manj od pričakovanj.

Glavni vzrok je v natančnosti streljanja. Tekaški del namreč ne odstopa bistveno od statistike v pretekli sezoni, strelski pač. In prav v ta del smo se bolj poglobili. Zanemarili smo legendarni biatlonski »če«, ki se pojavlja predvsem v izjavah, češ, če bi bila zadeta še ta in ta tarča, bi bilo… Na daljši rok to ne šteje. Primerjali smo odstotek zadetih tarč skozi sedem zadnjih sezon in prvih treh tekem aktualne sezone 2013/2014. Primerjava in statistična obdelava bi imela še večjo težo, če bi primerjali po več kot zgolj treh tekmah svetovnega pokala. Kljub zgolj desetini pa je vzorec dovolj za primerjavo.

Bauer je streljal nadpovprečno, verjetno tudi zaradi izredno zavzetega dodatnega dela pri tej prvini. Delno je uspelo smernice preteklih let na posamičnih tekmah ujeti tudi Malijevi. Fak in Gregorinova sta bila manj natančna, a je pričakovati preobrat. Statistika skozi leta, tudi drugih biatloncev iz karavane svetovnega pokala, kaže, da se strelska uspešnost razmeroma malo spreminja. Najboljši strelci med zimskimi lovci se po tem kazalcu uspešnosti ponavljajo skozi niz sezon.

»Sam bi bil zelo vesel, če bi iz teh razmeroma skopih podatkov lahko potegnili zaključke. S tem bi bil svet bistveno bolj enostaven,« je podatke, ki smo mu jih predstavili, komentiral Velepec. Ob tem pa ponudil razmislek v to smer: »Jaka in Teja sta imela spodrsljaje, nedvomno. Streljala sta podpovprečno in pričakovati je, da bosta bolj natančna. Za koliko, bi Tomaš Kos lahko pokazal aktualnejše podatke. Ima strelsko statistiko z vseh hitrejših treningov v sezoni, ki kažejo, da jo je na tekmah približno ponovil le Bauer, ostali še zdaleč ne.« Velepec je ob tem navrgel tudi nekaj razlogov. »Morda smo imeli kakšno pripravljalno tekmo premalo. Imeli smo zgolj eno s češko reprezentanco, kar je bilo verjetno premalo, da bi se otresli prvega tekmovalnega psihološkega pritiska in dobili tekmovalni ritem. Tudi z razmerami na Pokljuki smo imeli nekaj smole. Lahko bi tudi prej odšli v Skandinavijo, a moramo gledati na proračun,« je nanizal.

Strelska statistika niha tudi zaradi vremena in zahtevnosti pogojev. Največ je odvisno od prihoda na strelišče. V Östersundu prismučajo z dolgega spusta. Zelo podoben prihod je tudi v Sočiju. V Hochfilznu pa je prihod na strelišče z vzpona. Vsak biatlonec mora prilagoditi taktiko. Hitrost prihoda na strelišče mora prilagoditi srčnemu utripu, ki ga je najbolj vajen za streljanje. Streljanje je odvisno od discipline. Na Tirolskem bo v soboto tudi štafetna preizkušnja (Dokla bo zamenjal Simon Kočevar) in v nedeljo zasledovalna tekma. Štafetna tekma sploh zahteva hitro, tudi tvegano streljanje.

Veliko vlogo pa igra psiha. Sproščenost, tudi lepi spomini. Tirolski Hochfilzen je lani prinesel občutni preobrat. Jakov Fak je nanizal prvi niz uspehov, ki so ga popeljali do četrtega mesta sezone, ob tem je 8. decembra dosegel tudi prvo zmago. In kakšna je tokratna priprava za Hochfilzen? »Klemna zagotovo ne bomo 'božali', pač pa mora delati naprej po enakem načinu kot doslej. Podobno je z ostalimi, saj ne gre, da bi po tekmi, kjer je Teja zgrešila tri tarče zapored na zaključku tekme, nad njo izvajali psihični pritisk,« je pojasnjeval trener, ki pri strelskem segmentu zgolj asistira češkemu strokovnjaku Tomašu Kosu.