Virusi farmacevtski industriji še povzročajo skrbi, saj zanje ni na voljo toliko zdravil, kot jih je na voljo proti okužbam z bakterijami. V boju z njimi se dobro obnesejo nekatere naravne snovi – izvlečki rastlin, ki organizem krepijo in mu pomagajo v boju z virusnimi povzročitelji bolezni.

Mednje sodi česen, saj vsebuje bioaktivno snov alicin, ki je močan antivirotik in antimikotik (preprečuje okužbe z glivami). Zaužijmo vsaj dva stroka svežega strtega česna na dan. Podobno velja za čemaž. Tudi ameriški slamnik oziroma alkoholni izvleček te rastline se je izkazal za učinkovitega v boju proti virusom. Zeleni čaj deluje proti virusom, bakterijam in glivicam. Izsledki novejših raziskav med učinkovite naravne rastlinske antivirotike uvrščajo tudi kokosovo maslo oziroma maščobo, ki je učinkovita tako proti virusom in bakterijam kot tudi proti glivicam in zajedavcem.

Dr. Randy Horowitz, znanstvenik raziskovalec in strokovni direktor Centra za integrativno medicino v Tucsonu v Arizoni, ZDA, priporoča, naj človek v primeru virusne okužbe uživa naravne antivirotike, pije dovolj vode ali zelenega čaja in čim več počiva.

Uživanje astragalusa se je izkazalo za učinkovito spodbujanje in krepitev delovanja imunskega sistema. Sladki grahovec (Astragalus glycyphyllos) sodi med avtohtone zdravilne rastline v Aziji. Med drugim se ponaša s pozitivnim učinkom na imunski sistem, pomaga organizmu v boju z bolezenskimi povzročitelji, hkrati pa ga očiščuje in razstruplja. Kot vir antioksidantov igra zelo pomembno vlogo v procesih uničevanja telesa organizmu škodljivih prostih radikalov. V laboratorijskih raziskavah se je izkazal kot aktivator limfocitov-T, ki so nepogrešljivi v boju organizma proti virusom, hkrati pa naj bi tudi olajšal simptom prehlada. Astragalus organizmu prija, nima stranskih učinkov in ne povzroča odvisnosti oziroma zasvojenosti, zato ga lahko uživate redno, vsak dan. Dr. Horowitz priporoča, da naj bi sladki grahovec uživali kot korenino peteršilja, zelene ali korenje, ki ga operemo, ostrgamo, narežemo ter dodamo juham, omakam, polivkam, enolončnicam itd. Lahko pa posušeno in zmleto korenino uživamo v obliki prahu ali kapsul, 250 miligramov dvakrat na dan.

Poleg tradicionalnega žajblja, mete, kamilice, islandskega lišaja, bezga ipd. je za krepitev imunskega sistema posebno priporočljivo uživanje origana, timijana, gorčice in kurkume. Našteta zelišča dodajamo hrani in pijači (zlasti zelenjavnim napitkom in čajem). Lahko pa jih zaužijemo že zjutraj, pri zajtrku – z jogurtom, skuto, sirotko ipd.man