Slednja se lahko pohvali z devetmesečnimi rezultati, ki bistveno presegajo lanskoletne. Kljub dva odstotka nižjim prihodkom od prodaje Skupine Letrika jim je uspelo ustvariti več kot petkrat višji čisti poslovni rezultat v primerjavi z lani. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo je zrasel za več kot 50 odstotkov, na 17 milijonov evrov, medtem ko je dobiček iz poslovanja znašal 11,6 milijona evrov in tako dosegel več kot 100-odstotno rast. Donos na kapital jim je uspelo z lanskih 4,75 odstotka dvigniti na skoraj 26 odstotkov. Glede na to, da je čisti dobiček skupine znašal ob devetmesečju 8,2 milijona evrov, so načrti družbe o celoletnem čistem dobičku v višini 9,2 milijona evrov dosegljivi.

Poslovni rezultati in predviden prodajni proces večinskega deleža družbe se odražajo tudi na Ljubljanski borzi. Tečaj delnice Letrike se je v zadnjem mesecu dvignil za tretjino vrednosti, z 22 na 29 evrov za delnico, v zadnjem letu pa je delnica svojo vrednost ob sicer skromni likvidnosti kar podvojila.

Solidne rezultate je objavila tudi družba Aerodrom Ljubljana. Povečanje tedenskega števila letov letalskih družb Turkish Airlines in Finnair ter vzpostavitev proge London Luton in Charleroi nizkocenovne letalske družbe Wizz Air sta se izkazala v povečanju števila potnikov za dobrih osem odstotkov. Poslovni prihodki so bili malenkost višji od lanskoletnih, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo je zrasel za dobre štiri odstotke, dobiček iz poslovanja pa za kar 21 odstotkov. Kljub opravljenim slabitvam v višini 1,1 milijona evrov na račun podrejenih obveznic slovenskih bank je družba ustvarila 5,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 5,6 odstotka več kot lani v primerljivem obdobju. V zadnjem tednu se je tečaj delnice ustalil pri tečaju okoli 28 evrov, je pa v obdobju enega leta poskočil za 130 odstotkov.

Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih ustvarila odstotek višje prihodke v primerjavi z enakim obdobjem lani, se je pa izpad prihodkov iz fiksne telefonije in prehajanja uporabnikov mobilne telefonije na nove, za uporabnika ugodnejše pakete odrazil na dva odstotka nižjem dobičku iz poslovanja. Čisti dobiček je ob tem znašal 46,3 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rezultati družbe, ki naj bi bila do konca leta 2014 prodana, vlagateljev niso preveč prepričali, saj je tečaj delnice ostal v minulem tednu pri 118 evrih nespremenjen.

Skoraj vse prometnejše delnice so minuli teden imele negativne donose. V povprečju so se pocenile za dva odstotka, razen delnice Mercatorja, ki je izgubila več kot šest odstotkov in svoj padec nadaljuje tudi v tem tednu.

Prispevek izraža trenutno stališče avtorja in ne nujno tudi Abanke Vipe, v kateri je zaposlen. Prispevek ne predstavlja naložbenega priporočila.